Foto: LETA

Septembrī pašmāju medijos parādījās traģiska ziņa par mūžībā aizgājušā mūziķa Mārtiņa Freimaņa kucīti Pepi (abi attēlā) – sunītis bija cietis negadījumā un viņam tika amputēta ķepiņa, un šī ziņa sabiedrībā raisīja karstas diskusijas par Freimaņa mīluļa likteni pēc saimnieka nāves.

Pirmie sabiedrību par Pepes likstu informēja izdevums Kas jauns, kas rakstīja, ka, neraugoties uz ķepiņas zaudējumu, sunītis ar dzīvi ir apmierināts un lec uz trim kājām, it kā nekas nebūtu noticis.

Šai publikācijai sekoja raksts izdevumā Privātā dzīve, kura pārstāvji bija devušies uz Pepes mājvietu, bet tur viņus aizdomīgus par to, ka ar kucīti viss ir kārtībā, darīja fakts, ka suņa jaunie saimnieki preses pārstāvjiem ar Pepi neļāva tikties.

Lai ieviestu skaidrību šajā situācijā un nomierinātu neskaitāmos Freimaņa kucītes fanus, Mārtiņa Freimaņa vārdā nosauktais fonds šonedēļ izplatījis atklāto vēstuli sabiedrībai, kurā informē par suņa likteni.

"Pēc Mārtiņa aiziešanas viņa tuvākie cilvēki rūpīgi izvērtēja viņa dzīvnieku tālāko likteni. Pepe pēc konsultācijām ar speciālistu tika nogādāta laukos - vietā, kur vide ir pavisam cita nekā līdz šim ierastā un kur suns varēs atgūties pēc saimnieka zaudējuma un sākt jaunu dzīvi. Speciālista slēdziens - palikt vidē, kurā nemitīgi apgrozās Mārtiņa līdzgaitnieki, nenāktu dzīvniekam par labu," sabiedrībā daudz apspriesto lēmumu Pepi sūtīt uz laukiem skaidro fonda pārstāvji.

Pepes jaunās mājas tika rūpīgi izvēlētas, izvērtējot vairāku variantus. Pēc pārcelšanās uz laukiem sunīti turpina apmeklēt visi tuvākie Mārtiņa cilvēki, bet plašāka sabiedrība par kucītes mājvietu un jaunajiem saimniekiem netika informēta, baidoties no "liekas publicitātes un fanu pūļiem".

"Suns ir iedzīvojies, apmierināts, un kādreizējos draugus  uzņem ar draudzīgu astes luncināšanu, taču neizrāda nekādu vēlmi pamest esošo dzīvesvietu un doties līdzi. Pepe ir pieņēmusi jaunās mājas un pieķērusies jaunajiem saimniekiem, dzenā kaķus, mielojas ar lauku labumiem un dzīvo normālu suņa dzīvi," jauno Pepes dzīvi raksturo fonda pārstāvji.

Vasarā piedzīvotē nelaime, kas beidzās ar Pepes ķepiņas zaudējumu, tiek skaidrota ar to, ka "negadījumi  ar dzīvniekiem notiek ik brīdi - gan pilsētā, gan laukos," jo "dzīvnieki ir neparedzami, strauji, un ne vienmēr tos izdodas nosargāt", tomēr tagad ar kucīti viss esot kārtībā. 

"Saimnieki ir izdarījuši visu iespējamo, lai suni glābtu, un tas arī ir izdevies  - Pepe ir atguvusies pēc traumas un laimīgi atgriezusies dzīvesvietā," Pepes fanus mierina vēstules autori.

"Pepes saimnieki nav nolaidīgi vai nepiemēroti, kā tas tiek attēlots medijos, un suns dzīvo atbilstošos apstākļos. Pepe ir ļoti pieķērusies saimniekam, kuram staigā pa pēdām, ir labi paēdusi, labprāt uzturas laukā. Kucēni, kas pasaulē nāca pavasarī, visi ir atraduši mājas, un Pepe ir sterilizēta. Suņa pārvietošana uz citu dzīves vietu radītu jaunu traumu un viņai atkal būtu jāpārdzīvo tuvu cilvēku zaudējums," teikts vēstulē.

Fonda pārstāvji arī atzinuši, ka presē un sabiedrībā sabiedrībā notikušās spekulācijas radījušas "pamatotas bažas par Pepes un viņas saimnieku turpmāko drošību un privātuma aizsardzību" un potenciāli radījušas "draudus gan Pepes saimniekiem, gan pašam sunim".

Šo iemeslu dēļ fonda pārstāvji aicina pārtraukt turpmākās spekulācijas un, cienot Mārtiņa piemiņu, respektēt viņa draugu lēmumus un spriestspēju un ļaut Pepei un viņas saimniekiem dzīvot netraucēti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!