Foto: Mango

Pēc Baibas Sipenieces "oligarhu kapusvētku" laikā parādītā piemēra, atsakoties no dalības Ventspils svētkos, Latvijas mūziķi ir neizpratnē – vai ideja nesadarboties ar oligarhiem varētu nozīmēt arī to, ka nevajadzētu piedalīties tādos pasākumos kā Eirovīzija vai Muzikālā banka?

"Neizprotu tos cilvēkus, kuri piedalās oligarhu sponsorētos pasākumos un tagad skaļi kliedz, ka oligarhi ir slikti. Interesanta nostāja. Kāda izskatīsies Eirovīzija un Muzikālā banka bez Laura [Reinika]? Grūti iedomāties..." savā Twitter profilā uztraucas dziedātāja Ella, kura pati vakar kapusvētku apmeklētāju vidū nebija manāma.

"Es tomēr palieku pie tā, ka tā ir dubultmorāle. Tāpēc negāju atbalstīt, jo uzskatu, ka pati neesmu gana tīra," atklāta ir Ella.

Savukārt mūziķis Gustavo jeb Gustavs Butelis (attēlā) sarunā ar izklaides portālu Mango pauž atbalstu Sipeniecei. "Baiba Sipeniece, atsakoties vadīt Jūras svētkus Ventspilī, parādīja lielisku piemēru mums visiem. Katram jārīkojas pēc savas sirdsapziņas, un galvenais jautājums - kuram tā sirdsapziņa ir aktīvāka.

Katram mūziķim ir iespēja pašam izvērtēt - piedalīties šajos pasākumos vai nē. Vienkārši pirms katra pasākuma, kurā gatavojies piedalīties, jāpajautā - kas šo pasākumu finansē? Viens jautājums, tik vienkārši. Taču, kā jau minēju, katrs izdara pats savu izvēli, un tas - veikt vai neveikt izmaiņas sevī, atkarīgs no katra paša," spriež Gustavo.

Tomēr šķiet, ka Latvijas mūziķi nesekos Sipenieces piemēram un turpinās piedalīties tādos lielos pasākumos kā Eirovīzija un Muzikālā banka, kas jau labu laiku notiek Ventspilī, kā arī citos pasākumos, kuros, iespējams, iesaistīta oligarhu nauda.

"Man patīk tā revolūcijas sajūta, taču uzskatu, ka katram jādomā arī pašam par sevi," uzskata dziedātāja dziedātāja LieneCandy. "Ja tagad visi mūziķi atteiktos piedalīties pasākumos, kurus sponsorē oligarhi, mēs vispār nevarētu nekur piedalīties.

Piemēram, kas sponsorē Dziesmu svētkus, kas rīko dažādus valsts svētkus? Zem visa stāv kāda lielāka kompānija un šie oligarhi. Lai man piedod, bet šie nav tie laiki, kad mūziķi var izvēlēties, kam dziedāt! Es priecājos par katru koncertu, jo tā ir nauda, par kuru es baroju savu bērnu un ar kuru maksāju par dzīvokli."

Liene spriež, ka Latvijas mūziķi neesot tik bagāti, lai varētu sekot Sipenieces parādītajam piemēram un atteikties muzicēt konkrētas pilsētas svētkos, nemaz jau nerunājot par dalību lielākos pasākumos.

"Var jau skaisti runāt, bet ne visiem ir tādas izvēles iespējas. Ne jau Sipeniece cieš no bada, bet zinu, ka daudzi Latvijas mūziķi dzīvo no rokas mutē un nevar atteikties dziedāt kādā pasākumā tikai tāpēc, ka to sponsorē oligarhi," uzskata Liene.

"Nenotiks tā, ka šīs revolūcijas dēļ neviens vairs nedziedās Ventspilī. Skatīsimies patiesībai acīs - nauda daudz ko izsaka. Ja man piedāvātu labu summu, protams, ka es brauktu dziedāt Ventspils svētkos. Un es domāju, ka ne es vienīgā - vienkārši ir cilvēki, kas var atļauties atteikties no pāris simtiem, bet Latvijas mūziķi to nevar."

Arī tautā iemīļotais dziedātājs Lauris Reiniks kurš arī vakar pauda savu attieksmi, piedaloties "oligarhu kapusvētkos, nav nolēmis idejas vārdā boikotēt muzikālos projektus. "Bet vai tad es teicu, ka kaut kur nepiedalīšos? Es nejaucu mūzikas pasākumus, kur nevienam nemaksā, ar politiku!" tviterī raksta Lauris Reiniks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!