Foto: Mango

Lai gan komponists Raimonds Tiguls tika apsūdzēts plaģiātismā un tika apšaubīta viņa komponētās dziesmas Rišti rašti atbilstība nacionālajai atlasei, Latvijas Televīzija atzina, ka tās rīcībā nav pierādījumu, ka dziesmas Rišti rašti autors nav Tiguls, tāpēc dziesma turpina dalību Eirodziesmas 2010 konkursā.

$sound_file = 'http://www.delfi.lv/temp/audio/risti_rasti.mp3';include "$includes_dir/articleincludes/audioplayer.inc";?>

Dziesmas Rišti rašti mūzikas autors ir Raimonds Tiguls, vārdus sarakstījis Valts Ernštreits, taču Eirodziesmas 2010 konkursā dziesmu lībiešu valodā izpildīs Latgalē dzimusī Kristīne Kārkle-Puriņa (attēlā).

Lai arī interneta mediji vēstīja, ka komponista Raimonda Tigula dziesmā Rišti rašti folkloras draugu grupas Skandinieki vadītāja Julgī Stalte saskata plaģiātismu, pats komponists noliedza šādas līdzības un neuzskatīja, ka viņa komponētajai dziesmai būtu jāizstājas no Eirovīzijas nacionālā konkursa fināla.

Rišti rašti, kas paspēja sacelt pamatīgu ažiotāžu, teksta autors Ernštreits sarunā ar Mango savulaik atzina, ka šī ažiotāža rada kaitniecību lībiešiem. "Tas ļaunums ir nodarīts un tas vairs nav atsaucams. Pēc šī incidenta cilvēkiem kļūs skaidrs, ka lībieši ir maza, kašķīga tautiņa pie Baltijas jūras, un par to man ir visvairāk žēl," spriež dziesmas Rišti rašti vārdu autors.

Kristīne Kārkle-Puriņa plašākai sabiedrībai zināma kā folkloras kopas Ceiruleits un etnoroka grupas Laimas muzykanti dziedātāja un mūziķe. Sadarbojoties ar komponistu Valtu Pūci, ierakstīts albums Šaizemē/Taizemē, bet jaunākais veikums ir muzikālais projekts Es arī kopā ar pasaulē zināmo etnodžeza trio The Shin (Gruzija). Kā vijolniece un dziedātāja viņa piedalījusies arī dažādās teātra izrādēs.

Šobrīd dziedātāja Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā studē etnomuzikoloģiju. Kristīne aktīvi darbojas pedagoģijas jomā ne tikai Latvijā, strādājot par folkloras un tradicionālās vijoļspēles skolotāju, bet ir vadījusi tradicionālās mūzikas nodarbības arī ASV, Kanādā un Austrālijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!