Foto: EPA/LETA
Sestdien,10. aprīlī, lidmašīnas avārijā pie Smoļenskas pilsētas Krievijas rietumos bojā gāja Polijas prezidents Lehs Kačiņskis un viņu pavadošā delegācija – šo traģisko zaudējumu Polijas politiskā elite novērtējusi kā lielāko traģēdiju valsts pēckara vēsturē.

No Varšavas uz Smoļensku lidojušajā lidmašīnā Tu-154 atradās oficiālā delegācija, kas bija ceļā uz piemiņas pasākumu Katiņas slaktiņa memoriālā pie Smoļenskas. Lidmašīnas avārijā gāja bojā 96 cilvēki, starp kuriem bija arī Polijas prezidenta sieva Marija, vairāki Polijas Seima un Senāta locekļi, garīdznieki un augstas militārpersonas.

Pēc katastrofas Polijas tautai un bojāgājušo tuviniekiem atbalstu un līdzjūtību izteikuši daudzu pasaules valstu vadītāji, kā arī daudzviet pasaulē notikuši traģēdijas upuru piemiņas pasākumi.

Arī Latvijas valdība pirmdien pieņēma lēmumu valstī izsludināt sēru dienu, un 12. aprīlī valstī tiek izkārti karogi ar sēru lentēm, lai pieminētu aviokatastrofas upurus.

60 gadu vecais Lehs Kačiņskis bija Polijas prezidents kopš 2005. gada decembra. Divus gadus viņš darbojās kopā ar savu dvīņubrāli Jarsolavu, kurš ieņēma Polijas premjerministra amatu. Jaroslavs bija 45 minūtes vecāks par Lehu, un viņus varēja atšķirt tikai pēc dzimumzīmītes uz Leha sejas un laulības gredzena, jo Jaroslavs, atšķirībā no brāļa, nav precējies.

Par tēva un mātes nāvi aviokatastrofā sēro Leha un Marijas Kačiņsku 30 gadus vecā meita Marta Dubiņecka, kura savulaik apprecējās ar tēva politisko pretinieku Mareku Dubiņecki, un mazmeitiņa Eva.

Vēl svētdienas vakarā Krievijas mediji, atsaucoties uz bojāgājušā prezidenta un viņa brāļa, bijušā valsts premjerministra Jaroslava Kačiņska, partijas biedru sniegto informāciju, ziņoja,  ka no abu dvīņubrāļu mātes Jadvigas Kačiņskas pagaidām tiek slēpta dēla traģiskā nāve - 83 gadus vecā sieviete šobrīd atrodas slimnīcā, un ārsti tuviniekiem ieteikuši par notikušo kundzi viņas nestabilā veselības stāvokļa dēļ neinformēt.

Prezidenta māte ar nopietnām sirds problēmām slimnīcā tika nogādāta šī gada martā, un Lehs Kačiņskis tolaik atcēla praktiski visus savus ikdienas darbus, lai kopā ar brāli būtu blakus slimajai mātei, kā arī atteicās apmeklēt publiskus pasākumus.

Galerijā: kadri no lidmašīnas avārijas vietas, Polijas prezidenta mirstīgo atlieku nogādāšana Varšavā un tur notikušais piemiņas pasākums, kā arī attēli no Polijas vēstniecības Rīgā, kur cilvēki, pieminot avārijas upurus, nolika ziedus un iededza sveces (foto: aģentūras F64, EPA-LETA, EPA-AFI).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!