Foto: F64

Naktī uz ceturtdienu 67 gadu vecumā, zaudējot cīņu ar C hepatītu, mūžībā aizgājis aktieris Romualds Ancāns (attēlā), izklaides portālam Mango apliecināja kinorežisors Jānis Streičs.

Streičs pastāstīja, ka Ancāns saslimis vasarā un aizgājis mēneša laikā.

"Tā bija asa un nežēlīga slimība, no kuras šogad mira arī Mārtiņš Freimanis. Romualds līdz pēdējam brīdim turējās braši. Visi ticēja, ka būs labi, un arī viņš pats turējās moži. Visiem bija cerības, ka izārstēsies, bet šonakt viņš aizgāja," portālam Mango pastāstīja Streičs un uzsvēra, ka aktiera slimībā "alkohols nav vainīgs" - to izraisījusi kāda savulaik pārslimota kaite, kas tagad saasinājusies.

"Viņam bija reti dota Dieva pievilcība un cilvēcīgais siltums. Viņš paliks atmiņā ar to, ka bija pirmais, kas ieveda kino spilgtu latgaliešu raksturu. Šajā ziņā laikam neaizvietojams un neatkārtojams. Kā cilvēks viņš visus pievilka un apbūra. Sirds aktieris," raksturoja Streičs.

Pagaidām vēl nav zināms, kad notiks atvadīšanās no aktiera, bet Streičs atklāja, ka zemes klēpī Ancānu guldīs dzimtajā pusē.

Ancāns dzimis 1944. gada 1. aprīlī Līvānu pagasta Staros. Aktieris beidzis Vanagu pamatskolu, Rīgas 14. vakara vidusskolu un Latvijas Valsts konservatorijas Teātra fakultāti. Dailes teātra izrādēs Ancāns spēlējis kopš 1973. gada.

Viņš filmējies aptuveni 50 latviešu un padomju filmās, tostarp Robins Huda bultas (1975), Zem apgāztā mēness (1977), Puika (1977), Nepabeigtās vakariņas (1979), Ja nebūtu šī skuķa (1980), Limuzīns Jāņu nakts krāsā (1981), Mirāža (1983), Mans draugs Sokratiņš (1984), Balāde par drosmīgo bruņinieku Aivenho (1985), Sprīdītis (1985), Aizaugušā grāvī viegli krist (1986), Cilvēka bērns (1991), Likteņdzintas (1997), Rīgas sargi (2007) un citās.

Pēdējā lielā loma Ancānam bija pērn uz lielajiem ekrāniem nonākušajā Streiča filmā Rūdolfa mantojums, bet, kā zināja stāstīt režisors, pēdējais aktiera mūža laiks pagājis "bez teātra un darbiem".

Ojārs Grīnbergs. Dziesma nenosalst (1969)

$sound_file = "http://www.delfi.lv/temp/audio/CtZdRZ9exi8.mp3"; include "$includes_dir/articleincludes/audioplayer.inc"; ?>

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!