Foto: Itar-Tass/Scanpix
Sestdien, 17. decembrī, 70 gadu vecumā mirusi par "baskājaino dīvu" dēvētā kaboverdiešu dziedātāja Sezārija Evora (attēlā), kura veselības problēmu dēļ tikai pirms diviem mēnešiem paziņoja par savas muzikālās karjeras izbeigšanu.

Kā vēsta ārvalstu mediji, dziedātāja mirusi savā dzimtenē - Kaboverdē (agrāk Zaļā Raga Salas).

Evora dzimusi 1941. gada 27. augustā Mindelo pilsētā mūziķu ģimenē (brālis bija saksofonists, arī tēvs spēlēja vairākus mūzikas instrumentus), taču arī tajā viņas talants pamanīts jau kopš mazotnes.

Pirmais "baskājainās dīvas" albums ar tādu pašu nosaukumu iznāca 1988. gadā, kad dziedātājai bija jau 47 gadi, un gandrīz uzreiz Evora guva atzinību kritiķu un klausītāju vidū. Līdz šim ir iznākuši 11 Evoras studijas albumi, vairāki koncertalbumi un viens DVD no koncerta Parīzē.

Vislielākos panākumus "baskājainā dīva" guva 2004. gadā, kad saņēma prestižo Grammy balvu par labāko pasaules mūzikas albumu. Evora vairākkārt koncertējusi arī Rīgā (galerijā).

2008. gadā pēc koncerta Austrālijas pilsētā Melburnā dziedātāja pārdzīvoja asinsizplūdumu smadzenēs un atgriezās Parīzē, lai atlabtu, bet viņa paspēja arī ierakstīt albumu Nha Sentimento, kas izrādījās viņas pēdējais.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!