18. jūnijā no dzīves 87 gadu vecumā šķīries slavenais portugāļu rakstnieks, dramaturgs un žurnālists, 1998. gada Nobela balvas literatūrā ieguvējs Žozē de Souza Saramagu (attēlā), piektdien pavēstīja viņa darbu izdevējs Spānijā.

Rakstnieks mūža miegā aizmidzis Lansarotes salā, Kanāriju arhipelāgā, kur bija viņa mājas. Saasinoties elpošanas ceļu problēmām, Saramagu pēdējā laikā daudz uzturējies slimnīcā.

Rakstnieks pameta Portugāli deviņdesmito gadu sākumā, pēc tam kad tobrīd valdošā konservatīvo valdība neļāva izvirzīt viņa darbu O Evangelho Segundo Jesus Cristo (Jēzus Kristus evaņģēlijs) Eiropas Literatūras balvai.

Viņš dzīvoja Lansarotē kopā ar laulāto draudzeni, spāņu žurnālisti Pilāri del Rio, ar kuru apprecējās 1988. gadā. Pirms tam Saramago 26 gadus bija precējies ar Ildu Reisu, un šajā laulībā dzimis viens bērns.

Viņa pazīstamāko darbu vidū ir romāni Ensaio sobre a Cegueira (Eseja par aklumu) un A Caverna (Ala). Pēc Esejas par aklumu motīviem brazīliešu kinorežisors Fernandu Meirellišs 2008. gadā uzņēma filmu Blindness, kurā galvenos varoņus atveidoja Džuliana Mūra un Marks Rafalo (vēl pēc viņa darbiem 2002. gadā uzņemta tikai filma The Stone Raft).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!