Foto: Publicitātes foto

Svētdien, 16. maijā, 67 gadu vecumā miris leģendārais amerikāņu mūziķis, grupu Elf, Rainbow, Black Sabbath, Heaven & Hell, Dio vokālists Ronijs Džeimss Dio (attēlā). Saskaņā ar skopo un pretrunīgo informāciju ārvalstu medijos Dio miris Hjūstonā, zaudējot cīņā ar kuņģa vēzi.

Vēzis mūziķim tika konstatēts pagājušā gada novembrī, un Dio veselības stāvoklis šī mēneša sākumā bija tik kritisks, ka grupa Heaven&Hell atcēla plānoto koncertturneju.

Dio (īstajā vārdā Ronalds Džeimss Padavona) dzimis 1942. gada 10. jūlijā Porstmutā, Ņūhempšīras štatā. Savu pirmo grupu The Vegas Kings viņš dibināja jau 15 gadu vecumā, un savas karjeras laikā viņš dziedājis vairāk nekā desmit mūzikas kolektīvos.

Lielāku popularitāti Dio iemantoja septiņdesmitajos gados, spēlēdams grupās Elf un Rainbow, bet 1979. gadā pēc Ozija Osborna aiziešana no grupas Black Sabbath tieši Dio ieņēma vakanto vokālista vietu (pēc trim gadiem viņu nomainīja Aiens Gilans no Deep Purple).

Tieši uzstājoties kopā ar Black Sabbath, Dio sāka popularizēt tā saukto "velna ragu" simbolu. Lai gan šo zīmi pirmā sāka lietot amerikāņu psihedeliskā roka grupa Coven tieši desmit gadus iepriekš, "velna ragu" žests kļuva par Ronija Džeimsa Dio firmas zīmi. Pats mūziķis skaidrojis, ka aizguvis to no savas vecmāmiņas, kura tādā veidā centusies aizbiedēt "ļaunu aci".

Pēc aiziešanas no Black Sabbath 1982. gadā mūziķis dibināja grupu Dio, tādējādi faktiski uzsākdams solo karjeru. Ar īsu pārtraukumu, kad Dio otrreiz atgriezās Black Sabbath sastāvā, grupa Dio pastāvēja līdz pat 2010. gadam, bet 2006. gadā mūziķis paralēli iesaistījās apvienībā Heaven&Hell, kura faktiski sastāvēja no Black Sabbath mūziķiem (arī Tonija Aiommi un Gīzera Batlera no oriģinālā sastāva).

Pēdējais albums, kura tapšanā piedalījās Ronijs Džeimss Dio, nāca klajā 2009. gadā - tas bija grupas Heaven & Hell pirmais un vienīgais studijas albums The Devil You Know.

Rīgā Ronijs Džeimss Dio ar savu grupu Dio viesojās 2006. gadā, kad mūziķis uzstājās Skonto hallē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!