Foto: EPA/LETA

29. septembrī 85 gadu vecumā miris leģendārais amerikāņu aktieris Tonijs Kēriss (attēlā), kurš plašākai publikai pazīstams ar Džo/Džozefīnes lomu komēdijā Džezā tikai meitenes (Some Like it Hot).

Kērtisa nāvi ASV presei apstiprinājusi viņa meita - aktrise Džeimija Lī Kērtisa, bet sīkākas nāves detaļas viņa nav izpaudusi.

Zināms, ka Kērtiss pēdējos mūža gadus cieta no dažādām veselības, īpaši elpošanas problēmām, un jūlijā Lasvegasā viņš tika uz vairākām nedēļām hospitalizēts pēc asas astmas lēkmes.

No pneimonijas izraisītajiem veselības traucējumiem Kērtiss gandrīz nomira jau 2006. gada decembrī, taču pēc vairākām komā pavadītām dienām aktieris tomēr nāca pie samaņas. Pēc tam viņš kādu laiku pārvietojās tikai ratiņkrēslā.

Kērtiss (īstajā vārdā Bernards Švarcs) dzimis 1925. gada 3. jūnijā Bronksā, bet savu aktiera karjeru viņš sāka 1949. gadā. Kērtiss filmējies gandrīz simts filmās, un vienu reizi bijis nominēts "Oskara" balvai kā gada labākais aktieris - 1959. gadā par lomu filmā The Defiant Ones.

Starp Kērtisa ievērojamākajām filmām minamas Billija Vaildera komēdija Some Like it Hot, kurš viņš filmējās kopā ar Merilinu Monro un Džeku Lemonu, The Mirror Crack'd, The Boston Strangler, Taras Bulba, kā arī Bleika Edvardsa Lielās sacīkstes un Stenlija Kubrika Spartaks.

Pēdējos gados Kērtiss daudz filmējās atklāti sliktās filmās (piemēram, Omārcilvēks no Marsa), bet viņa pēdējā loma bija 2008. gada filmā Deivids un Fatima.

Kērtiss bijis precējies piecas reizes, arī ar slaveno aktrisi Džanetu Lī, un viņam bija seši bērni (tikai 23 gadu vecumā no heroīna pārdozēšanas 1994. gadā nomira aktiera dēls Nikolass). Tāpat nesen klajā nākušajā autobiogrāfijā American Prince: A Memoir Kērtiss dalās detaļās par savām daudzajām mīlas uzvarām, tostarp arī par mīlas sakaru ar Merilinu Monro.

Kērtiss ir viens no cilvēkiem, kurus bītli iekļāvuši savā "Seržanta Pepera vientuļo siržu klubā".

Dienu iepriekš 88 gadu vecumā miris arī slavenais Holivudas kinorežisors Artūrs Pens, kura karjerā ir tādas pazīstamas filmas kā Pakaļdzīšanās (1966), Bonija un Klaids (1967), Mazais lielais cilvēks (1970), Misūri izlaušanās (1976) un citas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!