Foto: EPA/LETA

Ceturtdien, 8. aprīlī, 64 gadu vecumā kādā Šveices slimnīcā no vēža miris britu mūziķis, publicists, producents, kā arī leģendāro rokgrupu Sex Pistols un New York Dolls menedžeris Malkolms Maklarens (attēlā), ziņo ārvalstu prese.

Pēc Maklarena preses sekretāra Lesa Molloja vārdiem, lai gan par slimību bijis zināms sen, viņa veselības stāvoklis saasinājies pēkšņi un mūziķis miris no retas vēža formas - mezoteliomas. Maklarena ķermenis tiks nogādāts Lielbritānijā, kur viņu apbedīs Haigeitas kapsētā Londonā.

Malkolms Maklarens ir viens no nozīmīgākajiem cilvēkiem panku kustības attīstībā septiņdesmito gadu Lielbritānijā. Kopā ar modes dizaineri Vivjenu Vestvudu viņš tiek uzskatīts par cilvēku, kurš definēja britu panku vizuālo stilu.

Maklarens ar Vestvudu bija izveidojis apģērbu veikalu, kura sākotnējais nosaukums Let It Rock tika nomainīts pret Sex un kur arī meklējamas grupas Sex Pistols saknes. Ilgu laiku viņš bija šī kolektīva menedžeris, kā arī rūpējās par grupas New York Dolls muzikālo attīstību un savu solo karjeru, kopš 1983. gada ierakstot vairāk nekā desmit solo albumus.

Līdz pat nāvei Maklarens bija iesaistīts dažādos kultūras un mākslas pasākumos, un kādā brīdī pat bija apsvēris domu kļūt par Londonas mēru.

Latvijā Maklarens viesojās 2007. gadā, kad Positivus festivālā iejutās dīdžeja ampluā. Ilmāra Šlāpina interviju ar Maklarenu lasiet žurnāla Rīgas laiks 2007. gada septembra numurā.

Grupas Sex Pistols bijušais solists Džons Laidons izplatījis nekrologu, kuru parakstījis savā skatuves vārdā kā Džonijs Rotens. "Man Malks vienmēr šķitis uzjautrinošs, un es ceru, ka jūs to atceraties. Bez visa cita viņš bija jautrs džeks, un man viņa pietrūks - arī jums vajadzētu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!