Ceturtdien, 25. jūnijā, savās mājās ASV no sirds apstāšanās 50 gadu vecumā miris amerikāņu mūziķis Maikls Džozefs Džeksons (attēlā), kas tiek dēvēts par popmūzikas karali. Džeksons tika pasludināts par mirušu plkst. 0.26 pēc Latvijas laika pēc ievešanas Losandželosas slimnīcā.

Kā presei pastāstījis Džeksona brālis Džermains , Maikls esot sabrucis savās mājās un viņa personīgais mediķis centies viņu atdzīvināt, taču tas nav izdevies. Viņš izsaucis palīdzību, un, kad tā pēc deviņām minūtēm ieradusies, Džeksons vēl esot elpojis. Viņš nogādāts slimnīcā, kur ārsti viņu mēģinājuši atdzīvināt vairāk nekā stundu, taču neveiksmīgi, un tika izziņota mūziķa nāve.

Nāves iemesls pagaidām oficiāli nav noskaidrots, un policija paziņojusi, ka sekcija tiks veikta piektdien.

Džeksonu ģimenes jurists Braiens Oksmens pastāstījis, ka Maikls lietojis recepšu medikamentus, cenšoties atgūt formu pirms nākamajā mēnesī paredzētajiem koncertiem Londonā. Gatavojoties koncertiem, viņš guvis vairākas traumas, kas licis viņam ķerties pie medikamentiem, lai arī visas savas 40 gadus ilgās karjeras laikā Džeksons cīnījies ar atkarību no recepšu medikamentiem. Oksmens raidorganizācijai CNN paziņoja, ka viņam bijušas bažas par Džeksona pieķeršanos medikamentiem, un daži viņa pavadoņi esot bijuši "piegādātāji".

Šoku un sēras par Džeksona nāvi izteikušas virkne slavenību, ārzemju valdības un viņa milzīgie fanu pūļi. Popzvaigzne Madonna paziņoja: "Es nespēju beigt raudāt par skumjajām ziņām. Es vienmēr esmu apbrīnojusi Maiklu Džeksonu. Pasaule ir zaudējusi vienu no dižajiem, taču viņa mūzika dzīvos mūžīgi."

Džeksona pirmā sieva Lisa Marija Preslija pavēstīja, ka viņa nāve viņu atstājusi bez valodas. "Man ir tādas skumjas un visu emociju apjukums. Man sirds lūzt par viņa bērniem, kuri, kā es zinu, viņam bija viss."

Savukārt Kalifornijas štata gubernators Arnolds Švarcenēgers speciālā paziņojumā teicis, ka sēro par „vienu no ietekmīgākajām un simboliskākajām figūrām mūzikas industrijā". Bijušais aktieris piebildis, ka, lai gan Džeksona privātajā dzīvē esot „nopietni jautājumi", viņš un visi Kalifornijas iedzīvotāji „ir satriekti un sarūgtināti par mūziķa nāvi".

Viens no neapmierinātajiem sakarā ar Džeksona nāvi ir Venecuēlas prezidents Ugo Čavess, kurš pārmet medijiem, ka tie mūziķa nāvei pievērš pārāk lielu uzmanību, ieciklējoties uz vienu sižetu un faktiski ignorējot politisko krīzi Hondurasā.

Lai arī Džeksons kā viens no visu laiku visveiksmīgākajiem popmūziķiem nopelnījis simtiem miljonu dolāru, viņš sakrājis aptuveni pusmiljardu dolāru lielus parādus. Tomēr viņa īpašumi, tostarp autortiesības uz paša dziesmām un daļa no The Beatles kataloga, ir vairāk nekā miljards dolāru vērti.

Džeksona grāmatvedis 2005. gadā notikušajā tiesas prāvā par nepilngadīgu zēnu seksuālu izmantošanu paziņoja, ka mūziķis gadā iztērē 20-30 miljonus dolāru vairāk nekā nopelna. (Tiesa šajā prāvā Džeksonu neatzina par vainīgu pedofilijā.)

Lai atbrīvotos no finanšu ķibelēm, Džeksons plānoja sarīkot vērienīgu atgriešanos turneju, kurai bija 13. jūlijā jāsākas Londonā ar 50 koncertiem arēnā O2, kas mūziķim ienestu vairākus desmitus miljonu dolāru, taču pēc Džeksona nāves koncertu organizatoru zaudējumi tiek lēsti 300 miljonu dolāru apmērā.

Tostarp medijos parādījusies pēdējā Džeksona pirmsnāves fotogrāfija, kurā viņš redzams ar skābekļa masku slimnīcas ārstu ielenkumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!