Foto: Reuters/Scanpix

Svētdien apšaudē ar ASV spēkiem Pakistānā ticis nogalināts starptautiskā teroristu tīkla Al Qaeda vadītājs Osama bin Ladens (attēlā), un viņa līķis atrodas ASV rīcībā, pirmdienas naktī paziņoja ASV prezidents Baraks Obama televīzijas uzrunā tautai.

"ASV ir veikušas operāciju, kurā nogalināts Osama bin Ladens - Al Qaeda līderis un terorists, kurš atbildīgs par tūkstošiem vīriešu, sieviešu un bērnu slepkavībām. Ir panākts taisnīgums," atzina Obama negaidītajā uzrunā, paziņojot par 2001. gada 11. septembra teroraktu organizētāja nāvi.

Obama pastāstīja, ka bin Ladens nogalināts ASV spēku vadītā operācijā, kurā neviens amerikānis nav gājis bojā. Veicot šo operāciju, ASV spēki centās izvairīties no civiliem upuriem.

ASV telekanāli citēja ASV amatpersonu teikto, ka bin Ladens nogalināts kādā privātmājā Abotabadas pilsētā pie Pakistānas galvaspilsētas Islāmabadas. Operāciju vadījuši ASV Īpašie spēki, un tā veikta uz ASV izlūkošanas datu pamata.

"Bin Ladens divus gadu desmitus ir bijis Al Qaeda vadītājs un simbols un turpinājis plānot uzbrukumus pret mūsu valsti, mūsu draugiem un sabiedrotajiem. Bin Ladena nāve ir līdz šim nozīmīgākais sasniegums mūsu valsts centienos sakaut Al Qaeda. Viņa nāve nenozīmē mūsu centienu beigas. Nav šaubu, ka Al Qaeda turpinās veikt uzbrukumus mums. Mums jāsaglabā un mēs saglabāsim modrību pašu zemē un ārvalstīs," uzrunā tautai solīja Obama.

Bin Ladena nogalināšana ir liels sasniegums ASV prezidentam un viņa nacionālās drošības komandai, jo daudzi amerikāņi jau bija atmetuši cerību, ka bēguļojošais teroristu vadītājs kādreiz tiks atrasts.

ASV bruņotie spēki gadiem ilgi meklēja bin Ladenu, un šie meklējumi tika pastiprināti pēc 2001. gada 11. septembra teroraktiem pret Pasaules tirdzniecības centru Ņujorkā un Pentagona ēku pie Vašingtonas, kuros nogalināti ap 3000 cilvēku.

Bin Ladenam vairākkārt izdevās izvairīties no ASV bruņotajiem spēkiem. Tika uzskatīts, ka viņš slēpjas rajonā pie Pakistānas un Afganistānas robežas.

Iepriekšējais ASV prezidents Džordžs Bušs juniors bija solījis, ka bin Ladens tiks atrasts "dzīvs vai miris" un tiks sodīts par 2001. gada 11. septembra teroraktiem. Buša prezidentūras laikā, kas beidzās 2009. gada sākumā, šo solījumu neizdevās īstenot.

Bušs raksturoja bin Ladena nogalināšanu kā "nozīmīgu sasniegumu". "Cīņa pret terorismu turpinās, bet šonakt Amerika ir nepārprotami likusi saprast: taisnīgums tiks panākts, lai cik daudz laika tas prasītu," teikts Buša paziņojumā.

Galerijā: Amerikāņu tauta līksmo par teroristu vadoņa nogalināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!