Foto: F64
1. martā Latvijā sākusies tautas skaitīšana, kas norisināsies līdz 31. maijam. Bijušais tautas kalps Juris Dobelis (attēlā) uzskata, ka Latvijas cilvēkiem jau šobrīd būtu jāaizdomājas, ka tautas skaitīšanas rezultāti nākotnē varētu kalpot par labu pamācību, kā dzīvot tālāk.

Sarunā ar izklaides portālu Mango Dobelis norāda: "Protams, ka šajā tautas skaitīšanā tiks konstatēts, ka Latvijas iedzīvotāju skaits ir sarucis, tomēr es domāju, ka šis pasākums latviešu tautai būs pamācība, kā dzīvot tālāk, bet rīcība pēc saņemtajiem datiem atspoguļos Latvijas cilvēku spēju saprast notiekošo.

Uzskatu, ka nekādi rezultāti nedrīkst pesimistiski ietekmēt cilvēku domāšanu - Latvijas cilvēkiem šobrīd ir jābūt garā stipriem, jo katrs no mums ir atbildīgs par tautu un valsti, ko viņš uzskata par savējo."

Dobelis tāpat norāda, ka beidzot pienācis laiks latviešiem un citu tautību pārstāvjiem Latvijā atrast kopīgās vērtības un par tām iestāties.

"Katrā Eiropas valstī ir vismaz vairāku tautību iedzīvotāji un Latvija nav nekāds izņēmums. Jautājums ir tikai par to, ka visiem beidzot jāsaprot un jāatzīst, ka dzīvojam vienā valstī, ir jāatklāj no jauna kopīgās vērtības un visiem kopā jāiestājas par tām," viņš saka.

Tiesa, bijušais tautas kalps ir pārliecināts, ka ar citu tautību pārstāvjiem ceļš pie kopīgo vērtību apzināšanas būtu jāmēro uzmanīgi, bet visiem cilvēkiem vajadzētu sākt apzināties to, ka neviens īsti nevar būt pārliecināts par savu piederību kādai konkrētai tautai.

"Tas ceļš uz kopīgajām vērtībām ir jāmeklē uzmanīgi, jo latviešu tauta pārāk bieži ļāvusies pamācībām. Šeit ir Latvija, un tādēļ esmu pārliecināts, ka pamattautībai jābūt latviešu. Latvijā ir arī nekrietni politiķi, kurus es negribētu saukt vārdā, kas esošo situāciju izmanto savā labā, bet es nekad neesmu noliedzis, ka Latvijā ir daudz citu tautību pārstāvju, kuri ciena šo valsti un ir atdevuši tai to, ko cilvēks var atdot.

Kā piemēru varu minēt hokeja komandas Dinamo Rīga puišus, vairākus mūziķus un citus māksliniekus. Neviens jau nevar būt drošs, kādas asinis rit viņa dzīslās un vai viņam gadījumā nav, piemēram, Čingishana saknes," teic Dobelis.

Politiķis ir pārliecināts, ka tieši latviešiem vajadzētu uzreiz pēc tautas skaitīšanas uzņemties atbildību ap sevi pulcēt citu tautību pārstāvjus un nenogurdināmi vēstīt par Latvijas vērtībām. "Pirmkārt, pirms turpmākās nākotnes plānošanas, domāju, ka visiem Latvijas iedzīvotājiem būtu vērts iemācīties latviešu valodu, cienīt šo valsti un vismaz neslaucīt seju valsts karogā," rezumē Dobelis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!