Foto: Mango

Ceturtdienas rītā medijos izskanējusī ziņa par mūziķa, dzejnieka un aktiera Mārtiņa Freimaņa nāvi 33 gadu vecumā satriekusi ne tikai sabiedrību, bet arī mūziķu aprindas – viņa kolēģi un domubiedri vēl joprojām nespēj aptvert traģisko zaudējumu.

Sarunā ar izklaides portālu Mango dziedātāja Jenny May jeb Maija Stuģe, kura aizvadītā gada vasarā un rudenī kopā ar Mārtiņu uzstājusies daudzos koncertos, kā arī pērn kopā ar rokeri Kažu laidusi klajā Freimaņa radītu dziesmu Smaids, atzina, ka vēl aizvien nespēj noticēt šim zaudējumam un gan viņa, gan viņas ģimene ir šokā.

"Mēs nebijām vislabākie draugi, bet daudz esam kopā braukājuši pa koncertiem un uzstājušies. Mārča nekad neatteica ne padomu, ne kādu dziesmu - viņš vienmēr ar visu dalījās un labprāt piedāvāja savas dziesmas, kā arī ierakstu laikā nāca uz studiju un domāja, kādu fišku vēl dziesmā iekļaut. Viņš par visiem uztraucās un rūpējās. Mārtiņš bija īsts labais tēls," par zaudēto kolēģi stāsta dziedātāja.

Viņa arī atklāj, ka līdz šim visas savas veselības ķibeles, traumas un lūzumus Freimanis citiem pasniedzis kā joku - viņš nekad neesot gaudies vai sūdzējies, bet pret visu izturējies ar sirsnīgu humoru.

"Viņš bija atvērts pasaulei, lai gan esmu pārliecināta, ka iekšēji viņš nemaz tik laimīgs un priecīgs nebija - Mārtiņš bija vientuļnieks, bet to kompensēja, radot prieku citiem. Arī klausītāji koncertos to sajuta, jo, lai cik labi vai slikti viņš nodziedāja, tauta gavilēja, jo juta, ka Mārtiņa sirds ir vaļā," stāsta Jenny May.

"Viņš visu bija sasniedzis pats un gan pa dzīvi, gan ar Tumsu un savām dziesmām viņš sitās saviem spēkiem, tajā pašā laikā neaizmirstot arī par citiem - ja bija vajadzīga profesionāla vai privāta palīdzība, viņš nekad neatteica," atklāj dziedātāja.

Atceroties savas kopīgās gaitas ar Mārtiņu, jaunā sieviete kā īpašu piedzīvojumu min pastaigas kopā ar viņu - staigājot pa Rīgas centru, Mārtiņš esot ar visiem sveicinājies un aprunājies.

"Viņš zināja visu sētnieku dzīvesstāstus, un visi pazina viņu. Mārtiņš nebija lepns. Tas, ka viņš bija mūziķis, nenozīmēja, ka viņš runāja tikai ar mūziķiem - par vienkāršo tautu viņš zināja visu un ar visiem bija draugs," par Freimaņa plašo dvēseli zina stāstīt Jenny May.

Traģiskais zaudējums satriecis daudzus pašmāju mūzikas industrijas darboņus, no kuriem liela daļa traģisko notikumu komentējuši arī Twitter mikroblogā, kur interesi par to, kas ir Mārtiņš Freimanis, izrādījuši arī ārvalstu interneta lietotāji, kurus pārsteidzis lielais "vīteru" skaits.

"Mārtiņš bija dzejnieks, viņš prastu atrast īstos vārdus šajā brīdī, bet es to nevaru...piedodiet... es to nespēju aptvert," viens no Freimaņa tuvākajiem līdzgaitniekiem Lauris Reiniks raksta savā sociālā tīkla Twitter mikroblogā.

 "Vārdiem šobrīd nav nekādas vērtības...Es tevi mīlu, Mārtiņ. Ļoti ceru, ka tur Tev būs labāk, nekā ir bijis šeit," sērām pievienojusies arī Freimaņa draudzene, dejotāja Kurusova, bet mūzikas apskatnieks Uldis Rudaks tviterī atzinis, ka Freimaņa nāve Latvijas popmūzikai ir liels zaudējums.

Publiski savas pārdomas par mūziķa nāvi izteicis arī jaunais dziedātājs Nikolajs Puzikovs, uzņēmēja Viļa Krištopana meita Nikola, grupas PeR līderis Ralfs Eilands, ar kuru Freimanim bija ilgstoša un veiksmīga sadarbība, un citi.

Tāpat mūziķu aprindās jau izplatījušās runas, ka Freimanis miris no dzeltenās kaites jeb hepatīta saasināšanās, ko izraisījusi pārmērīga alkohola lietošana, tomēr šīs runas oficiālu pamatojumu nav guvušas - izdevniecības Mikrofona ieraksti vadītājs Guntars Račs medijiem kā nāves iemeslu minējis gripas radītas komplikācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!