Foto: LETA
Dziesminieka Kaspara Dimitera laulātā draudzene Līga Anna Dimitere (attēlā) uzskata, ka valdībai uz kādu laiku būtu jāizsvītro Jāņus no svinamo dienu kalendāra, jo šie svētki, kuros patiesībā vajadzētu veltīt laiku apcerīgām domām, pārvērtušies par kapusvētkiem.

"Ja cilvēks dzīvo saskaņā ar baznīcas likumiem, tautas svētki ir tikai kā papildinājums kristīgajām tradīcijām, jo baznīca māca mūs mīlēt tēvzemi," savu viedokli par svētkiem izklaides portālam Mango atklāj Dimitere.

Viņas ģimene Līgo svētkos ugunskuru kur krusta pakājē, tādā veidā arī svētkos esot kopā ar Kristu. Arī citiem viņa iesaka svētkos nevis trakot, bet ļauties apcerei un pateikties Dievam par skaisto pavasari un gaidāmo vasaru.

"Līgo svētki nav iztrakošanās vakars! Dzeršana un braukšana dzērumā ir kaislības, kas pārņem cilvēkus, ja viņi nedzīvo Kristū. Cilvēki Jāņos turpina trakot un dzert, jo nesaprot, kā ar to tikt galā. Mēs paši jau rēķināmies ar to, ka Jāņi ir kļuvuši par kapusvētkiem, jo pēc tiem vienmēr ir daudz bojā gājušo. Valstij vajadzētu kādu gadu paziņot - šogad Jāņu nebūs, jo jūs, tauta, nemākat uzvesties! Varbūt tad cilvēki, kādu gadu paliekot bez Jāņiem, saprastu šo svētku patieso būtību. Jo ja nesaprot svētku dziļumu, Jāņi nenesīs svētību," spriež Dimitere.

Svētku laikā Dimiteriem nekāda izēšanās nesanāk, jo Jāņu laiks šogad iekritis tieši Pētera - Pāvila gavēņa laikā, taču reliģiskā aktīviste nenosoda tos, kas Jāņos labprāt iedzer kādu aliņu.

"Galvenais - jāatceras, ka nekādā gadījumā nedrīkst nodzert sāpes. Ja to darīs, iznākums būs varbūt pat nāve. Priecīgs cilvēks var iedzert, tādā gadījumā nedaudz alus vai cita dzēriena nāks tikai par labu," pārdomās dalās Dimitere.

Viņa neuzskata par labu to, ka jau pirms svētkiem tiek skandētas līgodziesmas, tāpēc tad, kad Jāņi patiešām pienākuši, viss noskaņojums jau zudis.

"Būtu daudz skaistāk un cēlāk, ja mēs svētkiem sagatavotos klusi un arī Jāņu dienā neietu pa gaisu, netrakotu un nevairotu šausmas, bet gan pateiktos Dievam, dziedot skaistas dziesmas - skumjas un priecīgas. Novēlu visiem Jāņos meklēt pareizticību - tajā ir viss, lai grēcinieki varētu izglābties. Kristus mums iemācīs visu, arī to, kā pareizi svinēt tautas svētkus. Piedošana ir lieta, kuru līdz ar dziesmām apcerēt pie Jāņu ugunskura," stāsta Dimitere.

Visskaistākos Līgo svētkus pati Līga piedzīvojusi pirms 25 gadiem, kad Kumadiņas upes krastos Dimiteru ģimene līgojusi kopā ar Imantu Ziedoni un Viju Artmani. "Tie bija svētki bez vārdiem - viss tika izteikts ar dziesmām," skaistos svētkus atceras Dimitere.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!