Foto: Mango

Nedēļas sākumā Delfi Aculiecinieka sadaļā tika saņemta satrauktas lasītājas vēstule – sievieti izbrīnījis pie Latvijas Nacionālā teātra izstādītais plakāts izrādei Čīkstošais klusums, kurā redzams vīrietis un sieviete, mīlējoties misionāru pozā.

Šī ziņa sabiedrībā izraisījusi plašu diskusiju par to, vai šāda plikņa izstādīšana sabiedriskā vietā ir pieļaujama un vai tas patiešām ir labākais veids, kā tautu tuvināt kultūrai.

Šajā sakarā izklaides portāls Mango sazinājās ar Latvijas Nacionālā teātra direktoru Ojāru Rubeni, kurš neslēpa savu sašutumu par viņa vadītā teātra virzienā raidītajiem pārmetumiem, kā arī smejoties pauda izbrīnu, ka ar jautājumu par ētiku un estētiku pie viņa vēršas tieši portāla Mango pārstāvji, kuri paši rakstītajos vārdos estētikas jautājumus pārkāpjot desmit reizes vairāk, nekā teātris, izstādot šādu plakātu.

"Ak, kungs, vai tad tiešām cilvēkiem vairs nav, par ko runāt? Šis ir reklāmas gājiens, kas sasaucas ar izrādes tematiku - Latvijas demogrāfisko situāciju un to, kādu nākotni tā sola valstij. Šis jautājums taču ir pacelts arī valdības līmenī," skaidro Rubenis.

Kā liecina teātra mājas lapā izvietotā informācija, režisora Ģirta Ēča izrāde Čīkstošais klusums, kuras pirmizrāde paredzēta 10. februārī, ir vēstījums par 11 jauniem cilvēkiem, kuri nolemj glābt Latviju, kā pirmo mērķi sev izvirzot vairošanos un latviešu sieviešu apaugļošanu, lai atjaunotu nācijas dzīvotspēku.

Lai gan šī izrāde netiek ieteikta skatītājiem, kuri jaunāki par 14 gadiem, plakāts ar kailajiem mīlniekiem brīvi aplūkojams visiem garāmgājējiem, arī nepilngadīgajiem.

Rubenis skaidro, ka izrādei vecuma ierobežojums uzlikts tajā izmantotās leksikas dēļ, nevis iespējamo kailskatu dēļ, kā arī pauž sašutumu par pašmāju sabiedrības pārlieku puritānisko garu.

"Latviešu puritānisms ir apnicīgs un nogurdinošs. Tad jau mēs nevaram bērnu vest uz muzeju, kur ir aktu gleznojumi, vai uz grāmatnīcu, kur redzamas Kamasutras grāmatas un citi izdevumi ar kailiem cilvēkiem. Kailums ir estētiski skaists. Vai tas misionāru poza ir kaut kas neglīts?" retoriski jautā Rubenis.  

Teātra vadītājs atzīst, ka viņš ir pilnīgi pārliecināts par izstādītā plakāta atbilstību gan ētikas, gan estētikas normām, kā arī norāda, ka ar šāda plakāta izlikšanu pie teātra ēkas reklāmas likumi pārkāpti netiek.

"Ja es nebūtu bijis pilnīgi pārliecināts, šāds plakāts netiktu izstādīts. Pirms tam mēs apspriedāmies arī ar vairākiem sabiedrībā zināmiem cilvēkiem, un nekādu pretenziju pret šo attēlu nebija. Esmu drošs, ka viss ir kārtībā, bet varbūt es ļoti maldos," stāsta Nacionālā teātra direktors, bet neslēpj, ka kopš plakāta izstādīšanas viņš jau saņēmis vairākus lūgumus skaidrot šādu rīcību.

"Latvijas sabiedrībā valdošā dubultā morāle ir forša - piemēram, Dž.Dž.Džilindžera režisētajā izrādē Jūdas skūpsts uz skatuves jauns vīrietis 15 minūtes staigā kails. Ja uz citām izrādēm biļetes pērk dažādi, tad uz šo izrādi vienmēr pirmās tiek izpirktas biļetes tieši pirmajās rindās. Un to nedara gados jauni cilvēki," savos novērojumos smejoties dalās Rubenis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!