Foto: Publicitātes foto

Polijas tiesa šonedēļ attaisnojusi death metal grupas Behemoth līderi Adamu Darski (attēlā), kurš tika apsūdzēts kristiešu svētās grāmatas Bībeles piesmiešanā. Incidentu no 2007. gada koncerta Gdaņskā, kad Darskis saplēsa Bībeli, nosaucot to par melīgu grāmatu, bet baznīcu – par kriminālu sektu, tiesa atzinusi par "mākslas formu".

Kā vēsta laikraksts Rzeczpospolita, pēc tiesneša Kšištofa Vickovska domām, Darska rīcību pilnībā izskaidro grupas Behemoth estētiskā koncepcija. Tiesnesis uzsvēris, ka varas iestādēm nav tiesību ierobežot cilvēku pašizpausmes brīvību un kritiku attiecībā pret reliģiju.

Nolasot verdiktu, tiesnesis ņēmis vērā arī liecinieku-kristiešu viedokli, kuri paziņojuši, ka Darska izlēciens viņus nebūt nav aizvainojis.

Protams, ar šādu lēmumu ne visi ir apmierināti. Piemēram, Nacionālās Sektu apkarošanas komitejas prezidents Rišards Novaks nolēmis tiesas spriedumu  pārsūdzēt, jo, pēc viņa vārdiem, "radošiem cilvēkiem nevajadzētu demonstrēt visatļautību un stāvēt pāri likumam".

Vairums Polijas iedzīvotāju ir katoļi, un saskaņā ar valsts likumdošanu reliģisko jūtu aizskaršana ir krimināli sodāms noziegums, par kuru draud brīvības atņemšana uz laiku līdz diviem gadiem.

Incidents ar Bībeles saplēšanu notika 2007. gadā klubā Ucho. Toreiz Darskis, kurš grupā Behemoth uzstājas ar pseidonīmu Nergals (pēc babiloniešu dievības vārda), izplēsa no "svētās grāmatas" lappuses, iesvieda tās publikā un, nešķīsti gānoties, aicināja tās sadedzināt.

Grupa Behemoth dibināta 1991. gadā, un līdz šim tā izdevusi deviņus studijas albumus. Jau gandrīz desmit gadus Behemoth ir starptautiski atzīta black/death metal grupa, kas joprojām aktīvi koncertē daudzos metāla mūzikas festivālos pasaulē, tostarp divas reizes arī Latvijā.

Video: incidents ar Bībeles saplēšanu

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!