Foto: Mango

Grupa Tumsa nepazudīs līdz ar vokālista Mārtiņa Freimaņa aiziešanu – mūziķi apņēmušies priecēt fanus, atkal kāpjot uz skatuves festivālā Summer Sound, un kā vokālists izraudzīts Kārlis Būmeisters jeb Kaža (attēlā), kurš palīdzēs grupai atdzimt jaunā skanējumā.

"Mēs nezinām, kā būtu gribējis Mārtiņš Freimanis, bet būtu stulbi, ja pēc viņa aiziešanas mēs, pārējie četri grupas dalībnieki, aizietu katrs uz savu pusi un izveidotu četras Tumsas. Nosaukums radās jau pirms Mārtiņš pievienojās grupai, un Tumsu kopā savācu es, tāpēc Tumsa turpinās darboties. Pagaidām vēl nezinām, kā viss izvērtīsies, bet esam gatavi atkal uzstāties, un kā vokālists ar Tumsu uz skatuves kāps Kaža," sarunā ar izklaides portālu Mango stāsta grupas dibinātājs un basģitārists Jānis Daugalis.

Par labu sadarbībai ar Kažu Tumsas mūziķi izlēmuši pēc labdarības koncerta, kurā Kārlis kopā ar grupu izpildījis pāris dziesmas.

"Kažam patīk ar mums uzspēlēt, un viņš pats ir Mārtiņa Freimaņa audzēknis. Pie tam mēs jau labu laiku gribējām grupas skanējumu padarīt smagāku, un arī Kažam tuvs ir roks. Viņš uz skatuves pats arī spēlēs ģitāru, tāpēc Tumsas skanējums kļūs roķīgāks," par pārmaiņām grupā stāsta Daugalis.

Pārmaiņas skars ne tikai vokālu - grupā atgriezies arī bijušais taustiņinstrumentālists Aigars Šmits, kurš ieņems Normunda Kalniņa vietu un padarīs skanējumu elektroniskāku.

"Mēs nedzīvosim uz Mārtiņa Freimaņa lauriem! Jā, koncertējot mēs nospēlēsim arī Mārtiņa dziesmas, lai izrādītu cieņu pret viņu, bet turpināsim rakstīt jaunus skaņdarbus. Tagad veidojam programmu ar vecajām dziesmām un jaunumiem - profesionāli sagatavojam Tumsas pirmsākumos rakstītās dziesmas," stāsta grupas dibinātājs.

Dziesmas, kas tagad tiks celtas saulītē, radušās laikā no 1993. līdz 1996. gadam, un mūziķis atklāj, ka grūti pat pateikt, kurš no grupas dalībniekiem ir to autors, jo tās radījuši visi kopā.

Mūziķus nebaida tas, ka Tumsas jaunais skanējums tiks salīdzināts ar to, kāda tā bija Mārtiņa Freimaņa laikos. "Tumsa spēlēja jau pirms Mārtiņš tai pievienojās, un kāpēc gan šim vārdam būtu jāpazūd? Mēs jau rēķināmies, ka uzreiz pēc šīs informācijas atklāšanas būs cilvēki, kuri salīdzinās, ries un gribēs izlikt savu žulti. Lai jau! Ja mēs ieklausītos katrā rējējā, nebūtu vērts vispār neko darīt! Un galu galā - vai tad, Mārtiņam dzīvam esot, viņš pats netika apriets?" prāto Daugalis.

Koncerts jūlija vidū Liepājā būs tāds kā izmēģinājums tam, kā Kārlim skan kopā ar Tumsu un kā tas patīk skatītājiem, un pēc tā varēs jau spriest par grupas tālāku darbību - pagaidām lielāka koncerttūre nav ieplānota, taču dziesmas top.

"Pagaidām nekādus mērķus neesam nosprauduši - lai viss rit savu gaitu. Pēc koncerta redzēsim, kā būs. Simtprocentīgi nevaru apgalvot, ka Kaža paliks kā Tumsas vokālists - tas atkarīgs ne tikai no tā, kā publika mūs uzņems, bet arī no paša Kārļa izvēles. Mēs esam Liepājā, bet Kārlis - Rīgā, taču arī Mārtiņš bija Rīgā, tā ka viss ir savienojams. Pie tam abi ar Kažu darbojamies Mārtiņa Freimaņa fondā. Un ja mums izdosies - kāpēc ne?" spriež Daugalis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!