Foto: AFP/Scanpix

Mūzikas vēsturē jau izsenis tiek runāts par tā saucamo Kluba 27 fenomenu, ko radījuši daudzu mūziķu nāves gadījumi zīmīgajā 27 gadu vecumā, bet tagad austrāliešu zinātnieki ķērušies pie tā izskaidrošanas.

Kvīnslendas Tehnoloģiju universitātes pētnieki nākuši pie secinājuma, ka šāds klubs, ko piemin mūzikas apskatnieki, vispār neeksistē - apkopojot datus par dažādu laiku skatuves māksliniekiem, zinātnieki aprēķinājuši, ka mūziķi 27 gadu vecumā mirst tikpat bieži kā jebkurā citā vecumā.

Lai izskaidrotu šo fenomenu, sociologi izmantojuši informāciju par 1046 mūziķiem - izvēlēti tikai tie solomākslinieki vai grupu dalībnieki, kuru kompozīcijas bijušas britu mūzikas topu virsotnēs laika posmā no 1956. līdz 2007. gadam. No šiem māksliniekiem konkrētajā laika posmā miris 71 mūziķis jeb 7%.

Izmantojot dažādas matemātiskas metodes, pētījuma autori aprēķinājuši, ka Klubs 27 ir izdomājums, kam nav nekāda racionāla pamatojuma - tā rašanos noteikusi neobjektīva  faktu atlase un nejaušas sakritības.

Viņi apstiprinājuši, ka mūziķiem sava dzīvesveida dēļ ir lielāks risks nomirt, nesasniedzot 40 gadu vecumu, bet bīties no nāves tieši 27 gadu vecumā ir muļķīgi.

British Medical Journal publicētā pētījuma laikā atklājusies vēl kāda interesanta tendence - septiņdesmitajos un astoņdesmito gadu sākumā bijis daudz mūziķu nāves gadījumu vecuma grupā no 20 līdz 40 gadiem, bet astoņdesmito gadu otrajā pusē tādu vairs nav bijis.

Šo tendenci zinātnieki skaidro ar to, ka šajā laikā uzlabojās medicīniskās palīdzības sniegšana narkotiku pārdozēšanas gadījumos, kā arī ar to, ka populārāka kļuva popmūzika, kuras pārstāvji piekopj veselīgāku dzīvesveidu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!