Foto: Mango

Pirmajā Rīgas nedēļas nogalē Riga Fashion Mood par apspriestāko notikumu kļuva pieredzes bagātā dizainera Dāvida (attēlā) skate un nelielais jandāliņš tās preses konferencē, bet pats mākslinieks pēc visa notikušā jūtas apbēdināts un nožēlo, ka vispār piekritis piedalīties šajā pasākumā.

Pēc Riga Fashion Mood ietvaros notikušās Dāvida kolekcijas skates gan skatītāju rindās, gan vēlāk sociālajos tīklos un blogos daudzi pauda pārsteigumu par redzēto un veltīja viņa radītajiem tērpiem diezgan skarbu kritiku.

Pats Dāvids sarunā ar izklaides portālu Mango par šo lielākoties anonīmo un neprofesionālo kritiku taisnoties negrasījās, bet paskaidroja, ka viņš ir rādījis "gatavs valkāšanai" skatēm paredzētus tērpus, bet kritiku un lamas saņēmis savas kādreizējās darbības dēļ.

"No manis vienkārši prasa vairāk. Es cilvēkiem vairāk interesēju, un man ir jāiztur papildus slodze. Agrāk es radīju lielus šovus un greznas skates, kurās demonstrēju savus muskuļus ar bieži vien nevalkājamiem tērpiem, un arī tagad cilvēki, iespējams, gaidīja kaut ko tādu," skaidro Dāvids.

"Cilvēki bija atnākuši uz cirku, bet cirks nebija, tāpēc cilvēki bija vīlušies. Tas viņiem bija šoks, bet man ir aizdomas, ka viņi vienkārši nebija sapratuši, uz kurieni viņi ir atnākuši," notikušo modes nedēļas nogali raksturo dizaineris.

Skati sabojājuši arī organizatoriski sīkumi - no Maskavas noliktavas laikā nav atsūtīta trešdaļa gatavo apģērbu, arī modeļu kastings noticis bez paša mākslinieka līdzdalības, bet, tā kā Dāvids piedāvā arī lielo izmēru apģērbus, ne visi tie labi piegulējuši modeļu augumiem.

"Labi, tas nebija augsts lidojums, bet vienkārši kvalitatīvi valkājami apģērbi un parasta ikdienišķa skate. Pret-a-porter kolekcijas visā pasaulē un visiem zīmoliem ir vienkāršas, un pasaulē par laimi šāda mode tiek pārdota. Veikalos jūs redzēsiet tieši to pašu. Es ražoju uzvalkus un lietišķus kostīmus, un arī Hugo Boss to veiksmīgi dara.

Mana skate bija viduvēja, bet es radu normālas, valkājamas drēbes par konkurētspējīgām cenām, kamēr daudzi demonstrē intelektuālus murgus, kurus nekad neviens nevilktu mugurā. Kādam ir jāražo arī t-krekli, jo visi nevar uzvilkt galvā plastmasas maisiņu un ietīties parpalās. Tā ir katastrofa," pārdomās dalās Dāvids un neslēpj, ka viņu interesē ārzemju tirgus.

"Latvijas publika mani neinteresē. Šo tirgu nevar salīdzināt, piemēram, ar Krievijas tirgu. Godīgi sakot, Latvija mani neinteresē ne tikai tāpēc, ka te ir maz pircēju, bet arī tāpēc, ka latviešiem nav jēga taisīt modi - latvieši ģērbjas specifiski. Pasaulē nekur tā neģērbjas," vērtē Dāvids.

Viņš atzīst, ka latvieši ir pārāk aizrāvušies ar vēlamā uzdošanu par esošo - viņi pārlieku vēlas izskatīties bagāti un gudrāki, bet tas daudzās situācijās izskatās smieklīgi.

"Ārzemēs uz modes skati lielveikalā neviens neiet tērpies vakarkleitā. Tā vienkārši nav pieņemts. Arī pa ledu augstpapēžu kurpēs neviens citās valstīs neklunkurē," ironiski vērtē dizaineris un piebilst, ka Latvija ir specifiska arī ar to, ka katram te ir viedoklis par visām tēmām, sākot ar atomelektrostacijām Japānā un beidzot ar modi.

Tiesa gan, ar negatīvo kritiku mākslinieks jau ir samierinājies. "Es esmu pieradis, ka mani sauc par pidaru, un to, ko es daru, dēvē par huiņu. Vienmēr jau ir tādi slimnieki, bet jāatzīst, ka šoreiz komentāri bija labāki nekā tad, kad vadīju Dāvida šovu," smejas dizaineris, tomēr neslēpj, ka zināmu sarūgtinājumu pēc notikušā ir jutis.

"Es biju šokā, ka pilnīgi visi man metās virsū. Man sākās depresija, un es nožēloju, ka vispār piedalījos," rezumē Dāvids, bet sola, ka jau vasaras vidū viņš Latvijā modes asamblejas ietvaros atkal iepazīstinās publiku ar saviem tērpiem.

Galerijā: neliels ieskats Dāvida kolekcijas skatē Riga Fashion Mood ietvaros. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!