Foto: Reuters/Scanpix

Ukrainas sieviešu kustības FEMEN aktīvistes noslēgušas viesturneju pa Itāliju (tās laikā notika protesti pret miesaskārīgajiem futbola faniem un izvirtušo Silvio Berluskoni), savā pēdējā protesta akcijā izģērbjoties Vatikānā un rezultātā, protams, uz vairākām stundām nonākot policijā.

Svētajā Krēslā ukraiņu meitenes bija ieplānojušas akciju ar kristiešiem tik zīmīgo nosaukumu "Raganu āmurs", un tā bija vērsta pret Romas katoļu baznīcas sievietēm naidīgo politiku. Tiesa, tikai vienai no FEMEN meitenēm izdevās nonākt Svētā Pētera laukumā un izģērbties tieši svētdienas mises laikā.

Itālijas policija jau bija brīdināta par iespējamo protesta akciju, tāpēc bija sagatavojusies jau laikus - tiesībsargiem bija izdalītas fotogrāfijas ar galvenajām nemiera cēlājām, tāpēc divas meitenes vēl apģērbtas tika apcietinātas jau pie Pētera laukuma.

Vatikānā sociālā aktīvās ukrainietes ieradās puscaurspīdīgos šķidrautos, kas imitēja mūķeņu apģērbu. Un tomēr policijas rindām garām tikt izdevās vien Aleksandrai Ševčenko - ar plakātu "Brīvību sievietēm" viņa savu īso akciju izvērsa zem Romas pāvesta balkona.

Tādā veidā ukrainietes, pēc pašu vārdiem, izteica "protestu pāvesta patriarhālajai propagandai, kurš pasaulei uztiepj viduslaiku priekšstatu par sievieti, viņas sociālo un kultūras misiju".

"Kontracepcijas līdzekļu izmantošanas nosodījums, abortu aizliegšanas starptautiska lobēšana, sieviešu apģērba un ārējā izskata koriģēšana, aizliegums sievietēm ieņemt baznīcas amatus - tā ir smirdīga raganu medību laika atrauga. Tāpēc sieviešu kustība FEMEN iestājas par sieviešu brīvību un nosoda jebkādas patriarhālās verdzības formas," teikts oficiālajā paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!