Foto: Reuters/Scanpix
Nelielajā Āfrikas valstī Svazilendā 29. augustā noslēgušās astoņas dienas ilgās svinības, kuru kulminācija ir Umhlanga jeb "niedru deja", kas neoficiāli tiek dēvēta arī par "tūkstoš jaunavu deju" – šajā dienā vairāki tūkstoši vietējo jaunavu kailas izrādās valsts karalim Msvati III, kurš izraugās sev līgavu.

Tradicionāli jaunavu parāde notiek pie karaliskās rezidences valsts galvaspilsētā Mbabanē, un šajā dienā jaunavas no nelielās valstiņas (Dienvidāfrikas Republikas anklāva) pulcējas karaļa pils priekšā, dejo juteklisku niedru deju un ziedo veltes karaļa mātei Ntombi.

Meitenes cer, ka karalis Msvati izraudzīsies viņas par savām sievām, taču karalis to nedara katru gadu - viņam jau ir 13 sievas, tāpēc ne katru gadu kāda laimīgā tiek pie šīs privilēģijas, turklāt konkurence ir ārkārtīgi liela, jo reizēm uz ceremoniju ierodas vairāki desmiti tūkstoši svazi un zulu tautību jaunavu.

Tiesa, Msvati nebūt nav rekordists – viņa tēvam, Svazilendas bijušajam karalim Sobhuzam II bija 70 sievas un vairāk nekā 400 bērni, kas piedzima laika posmā no 1920. līdz 1970. gadam. Kad 1982. gadā Sobhuza nomira un nonāca nēģeru paradīzē, auglīgo karali apraudāja vairāk nekā 3000 mazbērnu.

Umhlanga ir Svazilendas vērienīgākais kultūras pasākums, kas vairākas dienas notiek augusta beigās vai septembra sākumā. Tā ir sena tradīcija, kas aizsākusies pagājušā gadsimta četrdesmitajos gados, un, lai gan pasākumi svētku laikā ir ļoti dažādi, lielākā uzmanība tiek pievērsta karaļa sievas izvēlei.

Svētku ceremonija nav slepena, tomēr tūristu skaits Svazilendā ir neliels - baltos cilvēkus šajā valstī sastapt ir gandrīz neiespējami. Tāpēc arī fotogrāfu uzmanību piesaistījusi kāda albīnā nēģeriete, kura tāpat kā viņas melnās māsas cerēja uz karaļa roku un sirdi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!