Foto: Reuters/Scanpix
Pirms diviem gadiem pasauli šokēja stāsts par kādu 57 gadus vecu amerikāņu sievieti, kuras seju bija izkropļojis 90 kilogramus smags šimpanze, taču ķirurgi bija paveikuši brīnumu – viņai tika veikta pilnīga sejas transplantācija. Tagad slimnīca izplatījusi cietušās sievietes fotogrāfijas.

Kā 2009. gada februārī vēstīja pasaules mediji, kāda Konetikutas štata iedzīvotāja palūgusi savu draudzeni Čārlu Nešu (attēlā) palīdzēt no ielas ievilināt mājās viņas izbēgušo šimpanzi vārdā Treviss. Nezināmu iemeslu dēļ dzīvnieks satrakojās un uzbruka Nešai. Izsauktie policisti šimpanzi nošāva, taču viņš paspēja sievietei noraut roku delnas, degunu, lūpas un vaigus.

Maija beigās Bostonas slimnīcā Brigham and Women's Čārlai tika veikta pilnīga sejas transplantācija, un visi nepieciešamie audi tika ņemti no miruša donora.  Ārkārtīgi sarežģītā operācija ilga 20 stundas, un tajā piedalījās 30 augsti kvalificēti mediķi. Tiesa, roku transplantācija mediķiem neizdevās - transplantāti neturējās un tos nācās amputēt.

Pēc ārstu teiktā, Čārla drīzāk būs līdzīga sev, nevis viņas sejas donoram. Lai gan sieviete pati nevēlas demonstrēt savu jauno izskatu, viņas meita Brianna medijiem pastāstījusi, ka māte "izskatās fantastiski". Un tomēr viņa izskatās pavisam savādāk, nekā pirms traģiskā incidenta ar primātu.

Neša kļuva par trešo cilvēku ASV un pirmo sievieti, kurai veikta pilnīga sejas transplantācija. Arī abas iepriekšējās operācijas tika veiktas šajā Bostonas slimnīcā, un ķirurgu brigādi vadīja profesors Bogdans Pomahačs.

Savukārt pasaulē pirmā pilnīga sejas transplantācija pirmo reizi tika īstenota 2005. gada novembrī Francijas pilsētas Amjēnas klīnikā ķirurga Žana-Mišela Dibernāra vadībā. Kopš tā laika analoģiskas operācijas ir izdevušās ķīniešu, amerikāņu un spāņu mediķiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!