Foto: stock.xchng

Kāds nesen veikts zinātnieku pētījums vēstīja, ka kaķi ir ļoti bīstami cilvēku veselībai, jo parazīts Toxoplasma gondii, kas dzīvo šo dzīvnieku kuņģos, var cilvēkiem izraisīt dažādas smadzeņu saslimšanas, taču tagad noskaidrots, ka paradoksālā kārtā tieši šo parazītu dēļ cilvēki arī mīl kaķus.

Iepriekš zinātnieki no Stanford's Patrick House bija noskaidrojuši, ka šis parazīts, ko var konstatēt arī kaķu urīnā, kairina tās peļu un žurku smadzeņu daļas, kas atbild par seksuālo uzbudinājumu, vienlaicīgi bloķējot baiļu refleksus, un līdz ar to parazīts it kā pats iedzen šos grauzēju kaķu nagos.

Tagad zinātnieki izteikuši aizdomas, ka līdzīga shēma darbojas arī ar cilvēkiem - neprātīgo mīlestību, ko daudzi cilvēki izjūt pret četrkājainajiem mīluļiem, izraisa tieši parazītu inficētās smadzenes, zināmā mērā reālajā dzīvē projicējot to psiholoģijas fenomenu, kas pazīstams ar nosaukumu "Stokholmas sindroms".

"Jūs mīlat kaķus tāpēc, ka viņi ir skaisti, cēli dzīvnieki? Vai tāpēc, ka esat inficējušies ar parazītu, kas ietekmē jūsu smadzenes?" aprakstot šo situāciju, jautā prestižā žurnāla Time raksta autors.

Jau iepriekš vēstīts, ka parazīta Toxoplasma gondii nokļūšana cilvēka organismā var ietekmēt viņa uzvedību vai pat izraisīt saslimšanu ar šizofrēniju vai paranoju, bet nu izrādās, ka viena no psihisko noviržu formām ir arī neprātīga mīlestība pret kaķiem - pašiem šo parazītu pārnēsātājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!