Foto: stock.xchng
Kaķi var kļūt par tiešu vai netiešu iemeslu smadzeņu vēža attīstībai cilvēkiem – šo slimību var izraisīt parazīti, kas dzīvo tikai un vienīgi kaķu kuņģos. Pie šāda secinājuma nonākuši franču mediķi no Monpeljes pilsētas pētnieciskā institūta.

Kā liecina speciālistu publicētais pētījums, viņi izanalizējuši pasaules statistiku par smadzeņu vēža saslimšanas gadījumiem vīriešiem un sievietēm un salīdzinājuši šos rādītājus ar parazītu Toxoplasma gondii, kas dzīvo kaķu kuņģos, izplatību. Izrādījies, ka visaugstākais smadzeņu vēža saslimšanas līmenis ir valstīs, kurās konstatēta liela šī parazīta izplatība.

Parazīti Toxoplasma gondii spēj vairoties tikai kaķos, kuri pēc tam iznēsā viņu oliņas, tādējādi nododot infekciju. Saskaņā ar statistiku vismaz nelielā daudzumā šie parazīti ir katra trešā pasaules iedzīvotāja smadzenēs, bet inficēšanās ar T. gondii var radīt izmaiņas cilvēku smadzenēs un uzvedībā.

Kā novērojuši franču zinātnieki Frederika Tomasa vadībā, inficēšanās ar šo parazītu vīriešus padara agresīvus un greizsirdīgus, turpretī sievietes - slimīgi hiperseksuālas. Tāpat atklāta pagaidām līdz galam neizpētīta saikne starp šīm kaķu baktērijām un šizofrēnijas attīstīšanos cilvēkiem.

Pētījuma autori iesaka izvairīties no klaiņojošiem kaķiem, kā arī slikti sagatavotas gaļas (īpaši aitas, cūkas un aļņa gaļas), netīra ūdens un augsnes, kurā varētu būt kaķu izkārnījumi.

Tāpat speciālisti atgādina par sen zināmo patiesību, ka no kaķiem īpaši vajadzētu vairīties grūtniecēm - kaķu parazīti viņu organismā var izraisīt toksoplazmozi, kas savukārt noved pie uzvedības traucējumiem, kā arī nākamā bērna attīstības patoloģijām, ieskaitot pat nāvi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!