Foto: F64

Nupat aizvadīts kārtējais Jaunais vilnis, bet mūsu daudz cietušās arāju tautas gaišākie prāti aizvien nespēj nomierināties par to, cik tas ir riebīgi, pretīgi, nepieņemami utt. Bet paradoksālā kārtā ar aizrautību skatās šīs riebeklības savos TV ekrānos (saskaņā ar statistiku ceturtais skatītākais raidījums jūlijā).

Taču gribējās nedaudz pakavēties pie viena aspekta šī konkursa sakarā - incidenta, kad Jaunā viļņa ģenerāldirektors Aleksandrs Rumjancevs no konkursa teritorijas izraidīja portāla TVNET žurnālisti, kā viņi paši raksta, "rupji viņai noraujot preses karti".

It kā diezgan loģiska rīcība, ņemot vērā ķengas, ko TVNET par šo pasākumu rakstīja. Te pat nav vērts pakavēties pie fakta, ka kvalitatīvam medijam nav jāizsaka savs viedoklis, bet gan jāsniedz vispusīga, neitrāla informācija. Taču šis "nacionālo ziņu portāls" ņirgājās pat par apģērbu, ko šie cilvēki valkā.

Taču smieklīgākais šajā stāsta vēl tikai sekoja - tas ir nacionālās apvienības Visu Latvijai! - Tēvzemei un Brīvībai/LNNK izteiktais viedoklis, kā arī "mediju ekspertes" Andas Rožukalnes komentārs par notikušo.

"Atsaucoties uz piektdien, 29. jūlijā, izskanējušo informāciju par to, ka Jaunais vilnis organizatori no preses konferences un visa pasākuma norises vietas rupjā veidā patriekuši portāla TVNET žurnālisti, saplēšot pat viņas akreditācijas karti, VL-TB/LNNK vēlas kaimiņzemes viesiem atgādināt, ka Latvija nav Krievijas sastāvdaļa un nav pieļaujama šāda žurnālistu brīvības ierobežošana," savā paziņojumā vēsta partijas aktīvisti, aicinot Krievijas viesus atvainoties Latvijas žurnālistiem.

Interesanti, par ko gan viņiem vajadzētu atvainoties? Iedomājieties situāciju: kāds cilvēks jūs uzaicina uz savu dzimšanas dienu. Jūs atnākat, izdarāt savu darāmo, bet pēc tam publiski rakstāt, cik jubilārs ir bezgaumīgs, cik viņam nesmukas drēbes, cik viņš slikti dzied utt. Protams, ka viņš ar jums nedraudzēsies, jo jūs esat slikts cilvēks. Bet jūs tikai tad attapsieties, ka jubilārs taču pie reizes ir krievs, turklāt ciemiņš mūsu viesmīlīgajā valstī!

Savukārt mediju eksperte (cik nepateicīgs darbs - viņai katru dienu jāskatās TV šovi!) Anda Rožukalne raksta: "Latvijas žurnālistiem un mediju redaktoriem  pēc šī gadījuma vajadzētu nopietni pārdomāt, kā un vai vispār pievērst uzmanību festivāla norisēm, ko tajās izcelt. Šaubos, vai Latvijas auditorijai ir tik būtiski sekot  Krievijas festivāla rīkotāju ballītēm un sevis apjūsmošanas stilā ieturētajiem tukšajiem citātiem par lielisko Jūrmalu."

Pirmkārt, ņemot vērā masu histēriju šī festivāla sakarā, mediju eksperte neko nav sapratusi. Turklāt nav jābūt analītiķim, lai redzētu, ka pēdējā laikā VISI Latvijas ziņu portāli kļūst par tabloīdiem (tas pats TVNET pēc akreditācijas atņemšanas uzsver, ka "mēs turpināsim informēt mūsu lasītājus kaut ko tālienes").

"Atvainošanās būtu vislabākais un visātrākais veids, kā labot šo, iespējams, emocionālu iemeslu dēļ pieļauto nekulturālību. Bet atvainošanās būtu arī kļūdas atzīšana un vēlme to nolīdzināt," uzskata Rožukalne un neaizmirst piebilst, ka Latvijas medijiem vajadzētu objektīvi (!) izvērtēt Jaunā viļņa muzikālo daļu.

Nebūsim naivi - tur nav ko analizēt! Muzikāli un tekstuāli tas ir ļoti zemas kvalitātes štrunts. Un tomēr ne labāks, ne sliktāks par to, ko ik dienas var dzirdēt Latvijas radio 2 ēterā.

Ak, jā! Jūlijā visvairāk skatītais raidījums bija Latvijas šlāgeraptaujas sezonas noslēguma pasākums Dziesmu sirdij rodi Ventspilī! Varbūt tomēr ir vērts padomāt, ko tad mēs vairāk neieredzam - Jauno vilni kā sliktas gaumes piemēru vai vienkārši krievus?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!