Foto: Publicitātes foto

Ar grupas Lady's Sweet meiteņu trio - Karīnu Tropu (no labās), Vinetu Elksni un Jolantu Strikaiti - tiekamies unviversālveikala Stockmann trešajā stāvā, kur sieviešu apģērbu nodaļā dziedātājām ir savs atpūtas stūrītis, kurā līdz starptautiskajam jauno izpildītāju konkursam Jaunais vilnis 2010 meitenes arī sniegs intervijas medijiem.

Meitenes no Lady's Sweet iepriekš norunāto intervijas laiku pārceļ par pusstundu vēlāk, jo viņām iekavējies mēģinājums Kārļa Lāča studijā. Kopš vokālais trio iekļuvis Jaunajā vilnī, mēģinājumi dziedātājām notiek no agra rīta līdz vēlai vakara stundai.

Lai arī sagurušas pēc garajām mēģinājuma stundām, dziedātājas sarunu sāk ar slāvu tautas sakāmvārdu: "Хочешь рассмешить Бога – расскажи ему о своих планах". Šo tekstu meitenes tik ļoti iecienījušas, ka nolēmušas to citēt plašsaziņas līdzekļiem, ja žurnālisti jautās par dziedātāju nākotnes plāniem. Sarunas laikā atkājas, ka meitenēm patīk par sevi pajokot, un tas viņām sanāk tikpat sulīgi kā skatuves kolēģim Intaram Busulim.

Kā jums ar krievu valodas prasmi, jo Jaunais vilnis jau bez krievu valodas nav iedomājams?

Vineta: Es nāku no Latgales puses, tāpēc krievu valodu māku jau no bērnības.

Jolanta: Man pašai liekas, ka sanāk labi, bet meitenes visu laiku smejas, tad jau laikam nesanāk vis. Vispār šķiet, ka konkurss būs laba krievu valodas skola, jo mēģinājumi notiks krievu valodā. Noteikti vajag ar mani no jauna parunāt krievu valodā kaut kad augustā – tad būs labāki rezultāti nekā šobrīd.

Var teikt, ka gatavojos nopietni. Dažreiz nopērku krievu valodā iznākošo presi, bet, lasot intervijas, sapratu, ka nav jēgas lasīt klusumā pie sevis, tāpēc sāku lasīt skaļi, lai pati dzirdētu, kur pareizi jāliek uzsvari. Mācos.

Karīna: Nu tad jau Jolanta mums būs viszinošākā. Būs jau jārunā krievu valodā, citādi vajadzēs tulku.

Arī Jaunā viļņa himnas vārdi krievu valodā jau izsūtīti visām meitenēm uz e-pastiem, tā, ka atliek vien tikai iemācīties no galvas.

Minējāt, ka esat savā starpā sadalījušas lomas. Kādi tad ir jūsu uzdevumi?

Jolanta: Es eju sportot. Rūdam sevi. Mums ir izstrādāta programma, pēc kuras trenējamies sporta zālē, lai uzturētu sevi formā. Cenšamies sevi norūdīt līdz vilnim.

Karīna: Es arī eju. Cityfitness sporta klubā treneri izrādījās ļoti pretimnākoši – pat pielāgojas mūsu trakajam ritmam.

Vineta: Vispār jau maksimāli, cik nu tas ir iespējams, visu darām kopā. Vilnis mums ir milzīgs izaicinājums un noslēpums, jo tuvāk konkursam, jo vairāk domājam par to.

Karīna: Nav tagad tā nodalīts, ka tu atbildi par dejām, bet tu par ko citu. Sagatavošanās procesā katra maksimāli iesaistāmies un cīnāmies. Tagad jau vairs nav laika pat gulēt pa naktīm.

Vineta: Tas radošais lidojums vispār šogad ir ļoti liels. Idejas ir daudz.

Meitenes, kāda jums pašām ir attieksme pret Jauno vilni, jo, kā zināms, latviešu sabiedrība velta kritiskas piezīmes šim konkursam?

Vineta: Man nav nekādu pretenziju, jo tas ir augstvērtīgs profesionāļu konkurss. Iepriekšējos gados sēdēju pie televizora un skatījos viņu šovus. Labi, lielās zvaigznes dzied uz fonogramas, taču dalībnieki dzied dzīvajā.

Karīna: Bet tā ir lieliska iespēja Latvijai parādīt savu vārdu. Nezinu, kāpēc ir jānozākā? Kāpēc mēs neaprēķinām plusus, ko iegūstam no viļņa?

Jolanta: Domāju, ka tā ir ļoti laba tradīcija. Lai arī mums pašiem jau izsenis ir krāšņi kultūras pasākumi, kāpēc nebūt atvērtiem arī jaunām iespējām? Labi, varbūt tur ir apakšā vēsturiska sāpe, bet īpaši priekš mums, jaunajiem māksliniekiem, vilnis ir ārkārtīgi vērtīga pieredze.

Kā tad pucējaties uz vilni, vai tās ir īpašas skaistumkopšanas procedūras, solārijs, vai arī stingri jāievēro diēta?

Karīna: Tagad mums visām ir jāpaspēj apmeklēt manikīrs un pedikīrs, lai mēģinājumu laikā Jūrmalā par tadiem sīkumiem vairs nav jāsatraucas. Primārais, protams, ir vokālās nodarbības. Skaistumkopšana ir svarīga, taču galvenais ir labi nodziedāt.

Jolanta: Jā, tā ir riktīga skola, kad varam izbaudīt un eksperimentēt. Pagaidām ļoti rūpīgi sekojam līdzi uzturam, un karbonādes būs tikai pēc viļņa. (Smejas.) Tas jau ir tikai normāli, ka jebkurš, gatavojoties kādam lielākam pasākuma, piedomā, ko ēd un kā izskatās.

Jums izveidojies savs skatuviskais stils. Vai nebaidāties, ka konkursa tērpu dizainere radīs jums nepieņemamu skatuves tēlu?

Karīna: Mums tērpus darinās Krievijā zināma dizainere Maša Cigaļa.

Jolanta: Uz skatuves ikvienam māksliniekam vienreiz nākas sevi lauzt, tāpēc ir jāpamēģina.

Vineta: Varbūt mēs pašas esam jauna tēla meklējumos!?

Jolanta: Tas būs interesanti, ka dizainere mums, trim jaunām dziedošām meitenēm, radīs tērpus ar skatu no malas, viņai noteikti būs cits skatījums. Tas būtu muļķīgi ieciklēties un teikt, nē, mēs neko negribam mainīt.

Karīna: Noteikti esam gatavas kompromisiem.

Jaunais vilnis ir modīgu tērpu parāde, kur ņemsiet ballīšu tērpus?

Jolanta: Iedomājieties mūsu grupas situāciju - viens ir aizbraukt solistam ar sagatavotiem 12 tērpiem, bet mums 12 tērpi jāpareizina ar trīs, plus vēl apavi un aksesuāri. Tieši tāpēc mums šobrīd palīdz stiliste Ilze Jansone.

Karīna: Mums ir arī savs atbalstītājs veikals Stockmann, kurš mums piešķirs ikdienas apģērbu.

Jolanta: Nebūs jau tā, ka visām būs vienādas kleitas. Katrai ir savas lietas, kas piestāv un patīk. Tāpēc būs arī īpaši šūdināti tērpi, ko veidos Gunta Upīte.

Kā radās grupas nosaukums Lady's Sweet?

Vineta: Sākotnēji darbojāmies ar grupu Sweetwaterz. Kad atdalījāmies kā vesela vienība - kolektīvs un gribējām kaut ko paņemt no Sweetwaterz, paņēmām vārdu Sweet, bet lēdijas tāpēc, ka gribējās kaut ko sievišķīgu, un mēs tomēr esam sievišķīgas.

Karīna: Lady's piešķir mūsu grupai šarmīgu eleganci.

Ar Intaru Busuli esat muzicējušas Krievijā un noteikti esat iepazinušas šīs valsts šovbiznesa aizkulises?

Karīna: Jā, esam sadarbojušās ar vairākiem krievu māksliniekiem, bet domāju, ka to vidi var apzināt tikai dzīvojot uz vietas. Mēs kā viesmākslinieces aizbraucam, nospēlējam, labi pavadām laiku, atpūšamies un atbraucam atpakaļ.

Jolanta: Tā industrija Krievijā ir milzīga.

Karīna: Tur ir cits apgrozījums un cita vērtība mūziķiem. Ja Latvijā aizej strādāt par mūziķi pēc Mūzikas akadēmijas, tā nav tā pelnošākā profesija. Ja Krievijā esi atzīts estrādes mākslinieks, tad nav problēmu, jo nav jāstrādā trijos darbos, lai nopelnītu dzīvokļa īrei.

Jolanta: Krievijā ir grūti pierādīt sevi jaunajiem dziedātājiem. Mēs pašas Jaunā viļņa atlasē Maskavā pārliecinājāmies, ka cilvēki no ielas nāca ar tādām balsīm kā "trīsstāvu mājas". Balsis viņiem skaistas ar plašu skanējumu, visi dzied kā traki, bet konkursā tiek tikai daži cilvēki.

Karīna: Man jau liekas, ja tu Jaunajā vilnī pārstāvi Krieviju, tas ir wow, jo tur visi dalībnieki ir spēcīgi. Esot Maskavā, sapratām, ka Krievijā šo konkursu uztver daudz nopietnāk nekā pie mums Latvijā.

Jolanta: Satikām konkursantus no Krievijas un Ukrainas, kuri par šo konkursu vienkārši deg. Viņiem Jaunais vilnis ir kaut kas maģisks.

Vineta: Un viņi visi dzied lieliski.

Krievijas iedzīvotāji arī neslēpj savas emocijas pret skatuves māksliniekiem, kuriem nežēlo naudu dārgām dāvanām un ziediem.

Karīna: Mēs, latvieši, esam drusciņ kūtrāka tauta, tāpēc vajag drusku vairāk iesildīt skatītājus, lai viņi pieceltos kājās.

Vineta: Varbūt tāpēc, ka mēs esam mazāka nācija un tāpēc kādā konkrētā brīdī esam vairāk par sevi. Taču, ja krievu tautības cilvēkiem patīk kāds mākslinieks, tad viņi kliedz, spiedz un applaudē.

Karīna: Viņi vairāk apbrīno un jūsmo no sirds, bet tas jau nenozīmē, ka mēs, latvieši, mazāk jūtam līdzi saviem māksliniekiem. Vienkārši izrādam to citādāk, nedaudz rezervētāk.

Vineta: Jā.... tie milzīgie ziedu pušķi. Skaties un brīnies!

Ar kurām Krievijas zvaigznēm jūs gribētu uzstāties?

Vineta: Ar Leonīdu Agutinu, kuru ļoti augstu vērtēju kā mākslinieku.

Karīna: Atzīšos, ka diezgan ilgi nezināju Krievijas dziedātājus. Man liekas, ka tā varētu būt Laima Vaikule, kura ir tik radoša un ekstravaganta dziedātāja, un spilgts piemērs, ka latviešu dziedātāja spēj darboties Krievijā.

Jolanta: Ārkārtīgi harizmātisks ir komponists Igors Krutojs, bet varētu būt tāds ideālais variants, iztēlojamies - iedegas gaismas un Raimonds Pauls pie klavierēm, Laima Vaikule, Intars Busulis un trio Lady's Sweet.

Vineta: Un Agutins vēl uznāk uz skatuves ar ziediem.

Karīna: Vēl Krutojs uznāk un nospēlē uz savām elektriskajām klavierēm, bet Agutins noteikti ir bez Anželikas Varum. (Smejas.)

Intars Busulis nav greizsirdīgs, ka veidojat un spodrināt savu karjeru?

Karīna: Viņš veselīgi uz to skatās.

Vineta: Šobrīd darām visu maksimālo. Mums vēl līdz vilnim jāpagūst muzicēt ar Intaru viņa jaunajā koncertturnejā AKTs. Tā nu skrienam no saviem mēģinājumiem uz Intara koncertiem.

Jolanta: Šī vasara mums nav domāta atpūtai, bet tas jau nav tas sliktākais. Intars mēģinājumā ir dzirdējis mūsu jaunāko dziesmu un pat applaudēja. Lai gan, kas viņam cits atliek!?

Tā kā šī vasara jums visām ir tik ļoti piesātināta, tad privātā dzīve šobrīd ir pakārtota karjerai?

Karīna: Laikam jau tā arī ir, jo šobrīd Jaunais vilnis mums ir prioritāte. Gribas jau pēc iespējas labāk sagatavoties un darām visu iespējamo, nesaudzējot sevi. Vienkārši ejam un darām.

Jolanta: Vispār laiku nevar uztvert tādās kategorijās, vai mums pašām sev atliek laiks. Mēs esam izvēlējušās tādu nodarbošanos. Ja visi Jāņos cep desiņas vai šašliku un lec pāri ugunskuram, mēs dziedam. Tāpat arī tagad mājinieki to saprot.

Vineta: Tas nav tikai pienākums, bet arī prieks.

Karīna: Arī laiks sev, kad sevi radoši pilnveidojam.

Vai uzstājoties krievu oligarhu ballītēs, kāds miljonārs nav vēlējies ar jums privāti iepazīties un nodibināt kontaktus?

Jolanta: Es domāju, meitenes, ka augustā noteikti tā būs. (Smejas.)Droši vien, ka tā notiek.

Lai gan man ir viens tāds stāsts. Ar kori Kamēr un maestro Raimondu Paulu savulaik piedalījos Jaunajā vilnī. Lai arī izpildījām tikai vienu dziesmu, pēc koncerta kora menedžerei kāds vīrietis no Krievijas bija atsūtījis vēstuli, vaicājot, kas tā ir par meitenei, kura dziedāja kora centrā ar gariem, tumšiem matiem. Viņš bija vēlējies ar mani tuvāk iepazīties un meklēja koordinātes, es tikai par šo vēlmi iepazīties uzzināju pēc gada. Nu, šogad šim vīrietim tiks dota otra iespēja.

Tautas mutvārdu daiļradē ir tāds teiciens: "Kur divi, tur trešais lieks!". Vai nav grūti sadzīvot grupā trim meitenēm?

Vineta: Mēs viena otru papildinām. Ir forši šajā brīdī būt trijatā.

Karīna: Duetā nevar panākt to, ko, izpildot retro žanru, panākam trijatā.

Vai brīvo laiku arī pavadāt kopā?

Karīna: Skaistumkopšanas vakari ir mēģinājumu otrā daļa. Un es viņas uztveru kā savu ģimeni.

Jolanta: Sākās.

Karīna: Es neraudu. Es neuztveru viņas kā darba kolēģes, viņas man ir draudzenes, māsas. Viņas ir tuvākie cilvēki, jo pēdējā laikā dienā pavadām kopā 12 stundas.

Jolanta: Neizpaliek arī domstarpības, protams, bet nav bijis tā, ka kāda no mums aizcērt durvis un aiziet projām, bet par procesu mēs diskutējam, jo katrai ir sava gaume un viedoklis.

Karīna: Un izejam uz kompromisu. Lēmumus nepieņemam vienpersoniski, bet visām trijām sadarbojoties.

Karīna: Mums vienmēr ir par ko parunāt.

Jolanta: Svarīgi, ka par daudzām lietām varam arī kopīgi pasmieties. Caur eklektiku daudzas labas lietas nāk ārā.

Vai kaut kā īpaši izceļat savas garās un skaistās kājas?

Jolanta: Nu, ir jau ar mums visām trijām smukas kājas. Par tām balsīm laikam nav tik interesanti runāt, ja? Lai tad iet par kājām!

Intervijas noslēgumā Lady's Sweet saka lielu paldies savai menedžerei Kristīnei Kutuzovai. "Kristīne mums palīdz atrisināt visus jautājumus, arī kontaktējas un kārto konkursa jautājumus ar Maskavu. Principā var teikt, ka mēs esam trīs plus divi, ceturtā ir Kristīne, bet piektais ir Kārlis Lācis," savus palīgus piemin Lady's Sweet.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!