Foto: Publicitātes foto

Pagājušās nedēļas nogalē otro reizi īsā laikā posmā Latviju apmeklēja Bobs Larsons (attēlā) – cilvēks, kurš veicis visvairāk dēmonu izdzīšanas rituālu visā pasaulē. Latvijā slavenais Sātana izdzinējs šoreiz strādāja trīs dienas – kā zināms, mūsu valstī apsēstu cilvēku nav mazums. Izklaides portāls Mango Larsonu intervē jau otro reizi, šoreiz ieslīgstot sīkākās eksorcisma detaļās.

Pirmo reizi redzu jūs bez Bībeles un krusta. Biju iedomājies, ka jūs ar šiem atribūtiem liekaties gultā.

(Smejas). Trīs dienas es Latvijā cīnījos ar dēmoniem, bet tagad braucu prom - man pēc divām stundām ir lidmašīna uz ASV. Šobrīd Rīgā esmu kā tūrists, tāpēc arī visi atribūti salikti somās. Esmu bijis vairāk nekā simts pasaules valstīs un droši varu teikt - man ļoti patīk Latvija. Izņemot laika apstākļus.

Vai tas, ka piecu mēnešu laikā jau otro reizi esat pie mums, liecina, ka Latvija ir vairāk dēmonu apsēsta nekā citas valstis?

Nē, bet šeit cilvēki ir atvērtāki pret šādām lietām un gatavi ar to strādāt. Šajās dienās Latvijā esam veikuši simtiem, pat tūkstošiem Sātana izdzīšanas rituālu. Es personīgi esmu strādājis ar kādu duci cilvēku, bet man līdzi ir priesteru komanda, kas strādāja ar cilvēku pūli. Man personīgi nav iespējas fiziski palīdzēt tik daudziem cilvēkiem, tāpēc arī strādājam komandā.

Vai ir garantija, ka visus šos cilvēkus esat atbrīvojuši no dēmoniem?

Nē, bet arī Jēzus neizdziedināja visus. Arī viņš ne no visiem izdzina Sātanu, arī viņš ne visus piecēla no miroņiem. Tu dari, cik vari, un tu palīdzi tik cilvēkiem, cik ir tavos spēkos.

Vai Latvijas iedzīvotāju dēmoni kaut kā atšķiras no citu cilvēku dēmoniem?

Esmu secinājis, ka ar dēmoniem, kas iemiesojušies Austrumeiropas iedzīvotājos, ir daudz grūtāk tikt galā. Tie ir stūrgalvīgāki, tie cīnās neatlaidīgāk, tie ir daudz agresīvāki - ļoti grūti ar tiem tikt galā. Šīm tautām ir daudz kam nācies iet cauri - nacismam, komunismam. Tā kā šie cilvēki ir spēcīgi, arī viņu dēmoni ir spēcīgi.

Izklausās pretrunīgi - kāpēc gan dēmoniem vajadzētu iemiesoties spēcīgos cilvēkos?

Cilvēki, kam nesenā atmiņā ir kara šausmas, kas piedzīvojuši naidu un agresiju, ir vieglāk ievainojami. Jā, viņiem ir izteiktāka vēlme un spēks izdzīvot, taču emocionāli viņi ir vājāki, vieglāk ievainojami, jo viņos mājo dusmas, naids, rūgtums, bailes. Es viņus nevainoju par naidu, ko viņi izjūt pret Hitleru vai Staļinu, bet šīs emocijas ir ļoti liela priekšrocība dēmoniem.

Pēc šādas loģikas, dēmonu apsēstākā vieta pasaulē ir, piemēram, Darfūra?

Tā ir. Daudzas valstis, kurās noticis genocīds, nelaimes apsēstā Haiti... Esmu bijis vairākās no šādām valstīm, un cilvēki tajās ir ļoti apsēsti ar dēmoniem. Jā, tas izklausās ļoti negodīgi pret jau tā cietušām nācijām, bet Sātans nespēlē godīgu spēli.

Pirms dažām dienām Latvijā apmeklēju Okupācijas muzeju. Noskatījos dokumentālo filmu par to, kas cilvēkiem tolaik bija jāpārdzīvo, un tas mani ļoti saviļņoja. Amerikāņiem pat prātā nevar ienākt, ka tāda nežēlīga vēsture ir iespējama! Uz mūsu zemes nekad vēstures gaitā okupanti savu kāju nav spēruši jau kopš neatkarības iegūšanas. Starp citu, arī uz britu zemes nē. Mēs pat iedomāties nespējam, kādu ļaunumu spēj nodarīt nacisms.

Kas īsti tiem dēmoniem vajadzīgs - ķermenis, dvēsele vai kas cits?

Jēzus teica: "Zaglis nāk vienīgi, lai zagtu, nokautu un nomaitātu" (Jāņa evaņģēlijs, 10. nodaļa). Tieši tas attiecināms arī uz Sātanu. Bet, lai to izdarītu, Sātanam ir vajadzīgs ķermenis. Sātans nevar nogalināt visus, bet ja viņš iemiesojas Hitlerā, tad ar viņa starpniecību var tikt izdarīts liels ļaunums.

Bet tieši šajā mirklī, tieši šajā vēstures attīstības posmā kurš ir stiprāks - Sātans vai Dievs?

Tas ir dziļš jautājums, atkarīgs no tā, kā uz to paskatās. Ja tas domāts kā cīņa starp Dievu un Sātanu, kā tas izpaužas eksorcismā, tad Dievs, protams, ir daudz spēcīgāks. Bet, ja ņem stāvokli pasaulē kopumā, tad jāsaka: Sātans ir ļoti labi paveicis savu darbiņu. Bībelē teikts, ka Sātans ir šīs zemes valdnieks, un ļoti daudzi cilvēki diemžēl izvēlas nesekot Dievam.

Kas ir pirmā pazīme, kas eksorcistam šķiet aizdomīga - smēķēšana, alkohols, dīvains skatiens?

Tie ir salauzti, nelaimīgi cilvēki. Alkohols un narkotikas ir tikai simptomi, bet emocionālā ievainojamība ir pirmā pazīme. Jā, un lielākoties es to varu pateikt, tikai ieskatoties cilvēkam acīs. Piemēram, tev ir ļoti skaidras acis.

Vai tas nozīmē, ka es neesmu Sātana apsēsts?

Es nezinu. Varbūt šobrīd arī neesi, bet varbūt dēmoni vienkārši slēpjas.

No kā - no manis vai no jums?

Abiem. Viņi arī no tevis var slēpties. Ja tu dari ļoti sliktas lietas, tu nemaz neiedomājies par to - tev šķiet: tas esmu es, kas dara visas tās ļaunprātības. Tu vari būt ļauns arī bez dēmoniem. Bet, ja tavā sirdī ļaunums pret kaut ko būs ilglaicīgs, vari būt drošs, ka agrāk vai vēlāk tu kļūsi atvērts dēmonu ienākšanai. Dēmoni var iet un nākt - viņiem nav visu laiku jābūt iekšā cilvēkā.

Vai jums pašam iekšā ir bijuši dēmoni?

Nē. Kad biju Vatikānā, mani pārbaudīja viens no ievērojamākajiem katoļu baznīcas eksorcistiem. Viņš teica, ka manī nav neviena dēmona, tikai eņģeļi.

Arī "svētie" var būt apsēsti, kā zinām pēc mātes Terēzes gadījuma. Bet kā ar pašu pāvestu Benediktu - viņam arī ir savi skeleti skapī...

Jā, pāvestam arī noteikti varētu būt. Kas attiecas uz māti Terēzi, tad viņai izgāja ilgstošu eksorcisma rituālu. Lai gan pēc būtības māte Terēze ir pēdējais cilvēks pasaulē, kas nāk prātā sakarā ar Sātana apsēstību. Viņa taču bija svētā! Taču izrādījās, ka viņā dēmoni sēdējuši un slēpušies jau kopš bērnības. Tā kā dēmoni var būt jebkuram.

Vai bez Bībeles, krusta un savas svētās eļļas jūs nemaz nevarat izdzīt dēmonus?

Varu, bet tas ir daudz grūtāk. Tās lietas noteikti palīdz - tā ir Dieva klātesamības un spēka demonstrēšana. Dēmoni šīs lietas ļoti neieredz, tāpēc, kad apsēstam cilvēkam pieskaros ar savu krustu, tas ir milzīgs spēks.

Un kā ar afrikāņu šamaņiem, kas dara to pašu, pat nezinot ne par kādām bībelēm?

Jā, bet ir viena atšķirība - viņi var izdzīt dēmonus, bet tie noteikti atgriežas. Jo nav iespējams izdzīt Sātanu tikai ar burvestībām, bez Kristus klātbūtnes. Pie manis nākuši cilvēki, kuri pirms tam visā pasaulē apmeklējuši dažādus šamaņus, bet rezultātā atklājas, ka viņos to dēmonu ir daudz vairāk. Tas attiecas arī uz visiem maiju šamaņiem un vudū priesteriem.

Atšķirība starp īstu eksorcismu un šādām burvestībām ir tāda, ka kristīgajā eksorcismā tas nav vienkārši rituāls, bet gan Kristus spēks. Jo tikai Kristum ir spējas dziedināt cilvēkus. Lai gan arī pašam rituālam ir liela nozīme.

Vai pēc jūsu rituāliem cilvēki uz visiem laikiem ir brīvi no dēmoniem?

Nē, tā tas nav. Es nevaru garantēt mūžīgu atbrīvošanu no dēmoniem. Nesen, piemēram, es veicu eksorcismu vienam narkomānam. Pēc sesijas viņš jutās lieliski, bet es teicu: ej uz narkomānu rehabilitācijas centru, atrodi psihoterapeitu, kas tev palīdzēs. Viņš teica, ka neies, jo jūtas lieliski. Šajā gadījumā sanāk, ka dēmoni ir izdzīti, bet problēma nav atrisināta. Un tāpēc viņi visticamāk atgriezīsies.

Ar Dieva palīdzību es varu izdzīt dēmonus, bet es nekādā veidā nevaru ietekmēt cilvēku dzīvesveidu. Eksorcisms ir tikai un vienīgi pats Sātana izdzīšanas rituāls, bet tam nav nekāda sakara ar to, kā cilvēks uzvedas pēc tam. Ja viņš dzīvos nekrietnu dzīvi, viņš pavērs durvis jauniem dēmoniem.

Jēzus teica: "Ja tu ienīsti savu brāli, tu esi slepkava, jo slepkavību tu esi izdarījis savā sirdī". Viņš teica: "Ja tu iekāro svešu sievu, tu jau esi pārkāpis laulību, jo tu to izdarīji savā sirdī". Ja mēs ar šīm lietām - ļaunumu, naidu, narkotikām, vardarbību - savā sirdī netiekam galā, tad tā ir vislabākā platforma, lai mūsos iemājotu dēmoni.

Kāpēc Jēzum ir vajadzīgi tādi starpnieki kā jūs, vai viņam pašam trūkst spēka tikt galā ar ļaunumu?

Tā tas notiek tādēļ, ka mēs visi esam Dieva paplašinājumi (extension of God). Tas ir veids, kā Dievs rīkojas - viņš darbojas caur mums. Mēs esam tikai viņa instrumenti. Tāpēc arī mēs ejam uz baznīcām - tās ir uzceltas tāpēc, lai Dievs mums varētu pavēstīt patiesību. Tā ir vizuāla Dieva izpausme uz zemes, lai mēs saprastu, kas viņš ir.

Tomēr vēsture liecina, ka daudzi cilvēki vēlējušies būt nevis Dieva instrumenti, bet gan Dieva aizvietotāji uz zemes. Par to var spriest pēc daudziem nozīmīgiem vēstures aspektiem - verdzības, krusta kariem.

Kas attiecas uz mani, Sātana izdzīšana ir mans darbs. Jēzus grib, lai no cilvēkiem tiktu izdzīti dēmoni, un kādam tas ir jādara. Viņš man pavēl, un es to daru. Viņš ir mans priekšnieks, un es paklausu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!