Foto: AFP/Scanpix
Vēlā un lietainā svētdienas vakarā uz Lienes ielas stāv Līga. Sākumā 44 gadus vecā sieviete ir bailīga un netic, ka aicinu tikai aprunāties, tomēr kaut kas viņai liek man doties līdzi. Drīz vien jau sēžam kādā Tallinas ielas krodziņā pie kafijas un runājam ar sievieti, kura seksu par naudu piedāvā nu jau divdesmit gadus.

Kā tu nonāci uz ielas?

Tā kā es Lienes ielas rajonā dzīvoju, es šad tad uz ielas izeju, piepelnos. Nav jau iespējams izdzīvot no sanitāres algas, ko saņemu par darbu slimnīcā. Man šobrīd ir arī problēmas ar dzīvokli, jo ilgu laiku dzīvoju Zviedrijā ar savu, kā tagad saka, civilvīru, bet pirms došanās prom mani piemānīja ar naudām. Tur bija iesaistīta arī viena čigāniete, un saimniece pazuda ar sešiem tūkstošiem eiro. Tagad dzīvoju pie kaimiņienes.

Kā saņēmies pirmo reizi piedāvāt sevi par naudu?

1987. gadā sāku strādāt jaunatklātajā viesnīcā Rīga par viesmīli. Biju jauna, skaista... Vīrieši pievērsa man uzmanību. Uz viesnīcu nāca arī ārzemnieki. Tur jau nāca visādi vīrieši, mani interesēja valodas un cita kultūra. Kaut kā tā tas sākās - reizi pa reizei kāds meitenes paaicināja uz numuriņu, uzsauca kādu dzērienu. Vēlāk satiku savu pirmo vīru, kurš bija nesen atbrīvojies no cietuma, apprecējāmies, piedzima dēls.

Kā nokļuvi Zviedrijā un ko tu darīji tur?

Sāka uz Latviju pie manis piebraukāt viens vīrietis. Mums bija mīlestība. Mēs pat gribējām precēties, četras reizes laikam, bet parasti viss beidzās ar to, ka es viņam teicu, lai iet ellē, un viņš man to pašu. Satikāmies, paņēmu dēlu, kurš piedzima laulībā ar pirmo vīru, braucām pie viņa.

Biju šokā, kad atbraucām, jo ieraudzīju, ka viņš ir mani atvedis uz marihuānas audzētavu. Drīz vien puiku atsūtīju uz Latviju pie saviem vecākiem. Pati iekārtojos darbā pie viena poļa, tīrīju bagātnieku mājas. Teicu savam vīrietim, ka negribu tikai braukāt viņam līdzi, jo viņš ar draugiem runāja tikai par marihuānas audzēšanu - kādas šķirnes labākas un tā tālāk.

Arī pati esi lietojusi narkotikas?

Jā, viņš man visu ko deva. Pati pamēģināju zālīti, no tās jau nekas tāds nav, bet vienreiz viņš man kaut ko iedeva, pat nepabrīdināja. Man bija tik slikti, domāju, ka nomiršu...

Kā izlēmi doties prom no Zviedrijas?

Viss sāka palikt arvien sliktāk un sliktāk. Viņš sāka runāt par to, ka gribot nomirt ar mani kopā. Es nevarēju saprast, kādēļ viņš tā saka, tad pēc kāda laika nokļuvu psihiatriskajā klīnikā. Tur mani iespundēja dīvainā pagrabā, no kura vēlāk gan tiku ārā. Viņš atveda manas mantas uz slimnīcu, un vairāk viņu neesmu redzējusi. Viņš zina, kur mani meklēt, bet meklējis nav. Zviedrijas sociālie dienesti man iedeva 300 eiro, lai tieku mājās, tagad nāk pavēstes, summa kļūst lielāka, pat nezinu, ko lai dara.

Vai gadījumā, ja viņš tevi sameklētu, tu viņam piedotu?

Esmu jau piedevusi. Es pat nezinu, vai viņš ir dzīvs, bet ja viņš gribētu būt ar mani kopā... To es negribētu gan.

Kādi šobrīd ir prostitūtu klienti - vai krīze ietekmējusi prostitūtu pircēju ieradumus?

Nē, krīze neko nav ietekmējusi - kuram ir nauda, tam tā ir.

Varbūt cilvēki ir kļuvuši nežēlīgāki? Tev nav bail vienai tumšos vakaros stāvēt uz ielas un kāpt nepazīstamu vīriešu mašīnās?

Nē, bail nav. Es jau paskatos uz cilvēku, aprunājos ar cilvēku. Ja mana iekšējā balss saka, ka nevajag kaut ko darīt, tad arī nedaru. Ir dzirdēts, ka kādam kaut ko nodara - ka izmet kaut kur mežā, nesamaksā naudu, bet man pašai nekas tāds nav gadījies.

Šajā rajonā jau gan stāv meitenes uz katra stūra. Tās pārsvarā ir ļoti jaunas meitenes, kuras nodarbojas arī ar narkotiku lietām. Nezinu gan, kuram viņas tādas, heroīnu salietojušās, ir vajadzīgas, bet viņas visu laiku ņem.

Tu teici, ka tev šogad būs 45. Kādas meitenes izvēlas klienti - jaunākas vai vecākas?

Vecie veči izvēlas pavisam jaunas meitenes! Piebrauc vecs onkulis ar vecu Mercedes Benz, paskatās uz mani, jautā krieviski - kur visas jaunās meitenes? Es saku, ka šobrīd nevienas nav, bet viņš aizskrūvē ciet logu un aizbrauc. Jā, jo vecāks vīrietis, jo jaunākas meitenes grib! Jaunāki atkal grib vecākas sievietes. Varbūt ar sievu nav tā, kā gribētos, varbūt gribas kādu pieredzi iegūt - es nezinu, kādēļ tas tā ir.

Cik bieži tu piepelnies uz ielas?

Reizi pa reizei. Es izeju tepat pie mājas tad, kad man pašai ir labs garastāvoklis. Redzi, man jau patīk ar cilvēkiem arī aprunāties, reizēm var runāt un runāt... Gan vīrietim ir labi, jo viņš iegūst, ko viņam vajag, gan man - es iegūstu pieredzi. Un tur nav runa tikai par seksu.

Vai meiteņu vidū pazīsti arī puišus, kuri piedāvā seksu par naudu?

Jā, pazīstu vienu tādu, tepat netālu parasti stāv, viņš gan vairāk ar puišiem, cik zinu. Vispār jau es tā ļoti nebiedrojos ar citām meitenēm un arī ar to puisi nē.

Vai tev ir arī pastāvīgie klienti?

Tā kā es dzīvoju šajā rajonā, ir daži, kas nāk bieži. Tie ir cilvēki, kuri ir pārliecināti, ka es neko nenozagšu un neizdarīšu neko sliktu. Ir arī tādi, kuri pie konkrētas meitenes brauc pat regulāri no Latgales.

Latgalē cilvēkiem ir tik daudz naudas, lai brauktu pie Rīgas prostitūtām?

Jā, tā nemaz nav, ka Latgalē visi būtu baigie nabagi. Latgalē daudz kas notiek, nav tā, ka visi ir nodzērušies un bez darba, bet kopumā jau latviešu vīrieši netiek galā ne ar ko - ne ar savu sievu, ne naudu, viņi krīt depresijā. Latviešu sievietes meklē bagātus vīriešus, bet latviešu vīrieši meklē bagātas sievietes. Tā ir!

Vai tev ir bijusi saskarsme ar kādu suteneri?

Nē, nē, es pati visu daru. Tas man ir pilnīgi privāti.

Cik vari nopelnīt dienā, kad veicas?

Nu, savus 50 latus dienā pat es varu nopelnīt. Padomā - cik saņem tās, kuras ir jaunas un skaistas!

Tev ir kāds vaļasprieks? Kā tērē nopelnīto?

Man ļoti patīk nopirkt kaut ko sev. Reizēm nopērku kādu apģērbu, reizēm - kādu zeltlietu. Eju arī uz klubiem. Uz Essential, piemēram, šad tad aizeju.

Tev ir liela pieredze. Ko vari teikt kopumā par vīriešiem?

Apbrīnojami, bet Latvijas vīriešiem ir lielas problēmas vēl ļoti agrā vecumā - 40 līdz 45 gados jau parādās pamatīgas problēmas - te stāv, te nestāv, te stāv, te nestāv... Tādi viņi ir.

Kā atšķiras latvieši no citu tautību vīriešiem?

Vispār es pateikšu, ka katrā nācijā ir labi cilvēki un katrā nācijā ir slikti cilvēki. Tie paši ārzemnieki var būt tik nejauki... Zinu vienu gadījumu, kad viens ārzemnieks ar meiteni nomira viesnīcas numurā. Parasti jau par visu var vienoties ar vīrieti. Krievu vīrieši vispār ir aktīvāki, vairāk strādā. Bet latviešu vīrieši ir tādi memļaki. Arī šausmīgi dzer, knapi aizsteberēt līdz točkai var, tepat savā rajonā katru dienu tādus redzu.

Kādus pakalpojumus tu klientiem sniedz - vai ir kāds standarta pakalpojumu saraksts?

Pārsvarā visi grib minetu mašīnā. Reizēm tāpat kaut kur nomalē, reizēm tepat stāvlaukumā - iemet latiņu apsargam un vismaz zini, ka neviens nelūrēs. Viss jau ir atkarīgs no tā, cik vīrietis ir spējīgs. Tikai tālāk ir runa par to, ko viņš grib, jo gribēt jau var daudz ko...

Vai tev pašai sekss par naudu sagādā arī baudu?

Reizēm ir tā, ka sekss sagādā baudu ar cilvēku, kurš pašai tiešām patīk, bet citādi - jā, parasti notēlo un viss! Notēlot nākas visbiežāk, bet es pateikšu godīgi - reizēm ir tā, ka gadās tāds cilvēks, ar kuru var aprunāties, un jau sākumā, nu, kā lai pasaka, štimm kopā!

Varbūt es nemaz neesmu īsti radīta ģimenei, varbūt mana pieredze nav bijusi īpaši veiksmīga, varbūt tādēļ man nemaz negribas stabilas attiecības. Es apmēram tā runāju, ka esmu par prostitūciju, bet tā gluži nav - skatos uz jaunajām meitenēm un man reizēm viņu ir ļoti žēl, īpaši to meiteņu, kuras lieto heroīnu.

Vai un kādēļ tu varētu atmest savu nodarbošanos?

Nu, bet mani tas pašu interesē! Mēs ar vīriešiem runājam par dzīvi! Tā ir pieredze - mēs viens otram daudz ko sniedzam.

Vai tavs dēls zina, ar ko tu nodarbojies?

Jā...

Vai dēlam ir attiecības?

Viņam šobrīd ir vairākas. Viņam tagad ir 22 gadi, viņš ir tāds ļoti mērķtiecīgs, mācās universitātē, vēl trīs gadi palikuši ko mācīties. Šobrīd viņam ir vairākas meitenes, bet tas ir pagaidām. Viņš grib sakārtot savu dzīvi un tikai tad stabilas attiecības.

Vai ir gadījušies kādi kuriozi darbā?

Nu, piemēram, ir bijis tā, ka sarunāju ar vīrieti minetu, bet viņš neko nevar. Es tur tā izdaros un šitā, bet viņam tur nekas nenotiek. Jautāju, vai tev mājās ar sievu arī tā ir, bet viņš saka - jā. Atdeva naudu, atvainojās un atvadījāmies. Ir tādi vīrieši, kuri domā, ka, paņemot kādu sievieti no ielas, kaut ko varēs uzlabot vai izmainīt. Bet nu, ja nestrādā tur nekas - tad nestrādā!

Vai tev pašai ir bijušas kādas profesionālās neveiksmes?

Bija viens vīrietis, kurš prasīja man golden shower (no angļu val. - zelta lietutiņš). Es nesapratu, ko viņš ar to ir domājis, bet piekritu. Tad viņš pastāstīja, ka kāpsim vannā, bet man viņam būs jāuzčurā. Es domāju, ka varēšu to izdarīt, bet kaut kas nostrādāja un es tomēr nevarēju.

Ko tu mainītu savā dzīvē, ja būtu tāda iespēja?

Zini, droši vien jau neko. Es jau citādi būtu pilnīgi cits cilvēks, bez tās pieredzes, kas man ir...

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!