Netālu no Čehijas galvaspilsētas Prāgas arheologi atraduši alu cilvēka atliekas, kuru vecuma varētu būt aptuveni pieci tūkstoši gadu. Kā vēsta izdevums The Daily Mail, zinātnieki uzskata, ka runa, iespējams, ir par vissenāko no pasaulē zināmajiem gejiem.

Atrastais vīrietis dzīvojis periodā starp 2900. un 2500. gadu pirms mūsu ēras, taču arheologu aizdomas izraisījis fakts, ka apbedīts viņš ir gluži kā vara laikmeta auklas keramikas kultūras sievietes - skeleta galva vērsta uz austrumiem, bet ķermenis rotāts ar dažādiem sadzīves priekšmetiem, kuri līdz šim tika atrasti vienīgi sieviešu apbedījumos.

"No vēstures un etnoloģijas mēs zinām, ka šī perioda cilvēki pret bēru rituāliem izturējās ļoti nopietni, tā kā ir maz ticams, ka pēc sievietes līdzības apbedīts vīrietis varētu būt vienkārši kļūda. Daudz vairāk ticams, ka runa ir par cilvēku ar netradicionālu seksuālo orientāciju - homoseksuāli vai transseksuāli," atradumu komentējusi arheologu grupas vadītāja Kamila Remizova-Vesinova.

Auklas keramikas kultūra sākās akmens laikmeta beigās un beidzās līdz ar bronzas laikmetu, un saskaņā ar cilšu paražām vīrieši tradicionāli tika apbedīti uz labā sāna un ar galvu uz rietumiem, bet sievietes - uz kreisā sāna ar galvu uz austrumiem. Abu dzimumu līķīšiem tika piešķirta zaglīga poza.

Mirušās sievietes tika greznotas ar rotaslietām no mājdzīvnieku zobiem un vara auskariem, bet pie kājām viņām lika krūkas un olveidīgus traukus.

"Tas, ko mēs šeit redzam, ir ārpus auklas keramikas kultūras tradicionālajām normām. Prāgas priekšpilsētas Terona ielā atrastais apbedījums ir absolūtā pretrunā tam, ka mirušais ir vīrietis. Un tomēr pie vīrieša skeleta kājām ir novietoti ovāli trauki, bet nav neviena priekšmeta, ko lika vīriešu kapos, - ne ieroču, ne akmens kaujas cirvju, ne krama nažu," preses konferences laikā stāstījusi arheoloģe.

Pēc viņas vārdiem, iepriekš arheologi ir atraduši mezolīta ēras sievietes-karotājas, kas apbedītas pēc vīriešu tradīcijām, tomēr tik senu netradicionālas seksuālas orientācijas vīrieti atrast izdevies pirmoreiz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!