Foto: LETA
Rīgas Zooloģiskais dārzs ar ārvalstu kolēģu palīdzību konstatējis, ka nīlzirgs Funtiks izrādījies meitene, tāpēc ceturtdien tas iegūs jaunu vārdu - Funte, pastāstīja Rīgas zoodārza pārstāve Laura Līdaka.

Zoodārza nīlzirdziene Augustīne pasaulē nāca 1988. Gadā, un jaunajai nīlzirdzienei draugs tika atrasts Harkovas zoodārzā. Gadu vecais Funtiks Rīgā ieradās 1990. gada maijā, un jaunajam pārim paredzēja auglīgu nākotni.

Tomēr radās aizdomas, ka Funtiks nemaz nav stiprā dzimuma pārstāvis. Taču, tā kā nīlzirgu dzimumu ārēji noteikt ir grūti, tikai ar vāciešu kukaiņu pētnieku palīdzību Rīgas zoodārzs ir nācis pie atziņas, ka 22 gadus vecajam Funtikam oficiāli jākļūst par Funti.

Pirmo nīlzirgu - Augustu - uz Rīgas Zooloģisko dārzu atveda 1946. gadā, kad ziloņu mājai piebūvēja nīlzirgu baseina telpu. 1960. gadā Augusts aizceļoja uz Ķīnu, bet viņa vietā uz Rīgu atveda gadu vecu nīlzirgu meiteni Sindu. Drīz viņai pievienojās nīlzirgu puisis Jonass un saderīgajam pārim kopumā izdevās izaudzināt 11 nīlzirdzēnu (piedzima kopumā 15).

1987. gadā Jonass traģiski gāja bojā, jo bija norijis apmeklētāja mesto bumbiņu. Neilgi pēc tam pasaulē nāca viņa un Sindas pēdējais mazulis - Augustīne, kura joprojām dzīvo dzimtajā baseinā.

Līdaka arī informēja, ka nule pabeigta nīlzirgu mītnes atjaunošana. Renovētā ēka ieguvusi jaunus skatu logus un siltinājumu, to atklās ceturtdien. Šie arī bija beidzamie darbi, kas bija jāveic nīlzirgu mītnes atjaunošanā, jo vasarā abu zoodārza veterānu mītne ieguva jaunu jumtu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!