7. septembris, kad aviokatastrofā gāja bojā visa Jaroslavļas hokeja komanda Lokomotiv, Krievijas un arī Latvijas sporta vēsturē ieies kā "melnā diena", bet diemžēl šāda mēroga traģēdijas sportā notikušas vienmēr. Šajā sakarā tiek piedāvāts neliels atskats uz dažām lielākajām.

Pirmā lielākā aviokatastrofa

Par pirmo ievērojamo traģēdiju sporta vēsturē mēdz uzskatīt itāļu futbola komandas FC Torino bojāeju 1949. gada 4. maijā. Tas bija dominējošais klubs pēckara itāļu futbolā, taču atgriežoties mājās no spēles Lisabonā tā avarēja Supergas kalnos, aiznesdama gandrīz visu futbolistu dzīvības. Incidentā bojā gāja 31 cilvēks, no kuriem 18 bija kluba spēlētāji.

Aviokatastrofas XX gadsimtā

Statistika ir bezkaislīga: 1961. gadā bojā gāja visa ASV daiļslidošanas izlase (18 cilvēki), 1970. gadā ar mēneša intervālu avarēja divas lidmašīnas, kas veda amerikāņu futbola komandas, 1979. gadā Aeroflot lidmašīnas avārijā bojā gāja 17 Taškentas Paktakor futbolisti, 1987. gadā avarēja Fokker ar peruāņu kluba Alianza Lima komandu (bojā gāja 44 cilvēki, ieskaitot karsējmeitenes), 1993. gadā gāja bojā 18 Zambijas futbola izlases spēlētāji...

Visslavenākā sporta aviokatastrofa

Visbiežāk pieminētā un pēdējā laikā arī kino mākslā aktīvi atspoguļotā ar sportu saistītā aviokatastrofa notika 1958. gada 6. februārī, kad Minhenē gāja bojā vairāki britu futbola kluba Manchester United futbolisti (rezultātā nomira 23 no 44 uz borta esošajiem cilvēkiem).

Šajā avārijā bojā gāja astoņi kluba spēlētāji, bet gūto traumu dēļ vēl daži nekad vairs nespēja atsākt savu profesionālo karjeru. Viens no izdzīvojušajiem bija leģendārais futbolists un treneris Bobijs Čārltons.

Par šo incidentu uzņemtas vairākas dokumentālās un mākslas filmas, no kurām pēdējā bija režisora Džeimsa Stronga uzņemtā televīzijas drāma United, kuras pirmizrāde bija šī gada 24. aprīlī.

Kanibālisms izdzīvojušo vidū

Viens no neparastākajiem incidentiem pēc lidmašīnas avārijas fiksēts 1972. gadā, kad Andu kalnos avarēja lidmašīna ar Urugvajas regbija izlases spēlētājiem. Šis neparastais stāsts sporta vēsturē iegājis ar nosaukumu El Milagro de los Andes ("Brīnums Andu kalnos").

Šajā reisā lidoja 45 cilvēki, no kuriem avārijā uzreiz gāja bojā ceturtā daļa, daži nomira vairākas dienas pēc avārijas no aukstuma un ievainojumiem, vēl astoņi drīz vien gāja bojā sniega šļūdonī.

Izdzīvojušajiem bija jāuzturas ārkārtīgi drūmos laika apstākļos 3600 metru augstumā, viņiem trūka pārtikas, turklāt pa radio viņi uzzināja, ka pārtraukta viņu meklēšana.

Tad viņi pieņēma kolektīvu lēmumu apēst savu mirušo biedru mirstīgās atliekas, sākot ar pilotu. Tas bija ļoti smags lēmums, jo vairums no viņiem bija klasesbiedri vai tuvi draugi. Daži avārijā izdzīvojušie tika atrasti 72 dienas pēc traģiskā incidenta.

Video: atskats uz avāriju "Munich Air Disaster"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!