Šonedēļ aprit 123 gadi kopš brīža, kad viens no pasaulē slavenākajiem un mīklainākajiem noziedzniekiem Džeks Uzšķērdējs nogalināja savu pirmo upuri.

Džeka Uzšķērdēja kontā ir piecas Londonas prostitūtas, kuras viņš 1888. gadā septembrī un oktobrī aukstasinīgi nogalināja un uzšķērda. Līdz pat nesenam laikam neviens nezināja ne noziedznieka īsto vārdu, ne to, kā viņš izskatījās, bet tagad kāds britu vēsturnieks ir pārliecināts, ka atklājis vairāk nekā gadsimtu seno noslēpumu.

Vēsturnieks un kriminālists Trevors Mariots uzskata, ka Džeks Uzšķērdējs, kurš vienmēr ticis uzskatīts par britu, patiesībā bijis vācietis vārdā Karls Faigenbaums (slepkava, kuram nāvessods vienā no Ņujorkas cietumiem elektriskajā krēslā tika izpildīts 1894. gadā).

Kā Mariots nonācis pie secinājuma, ka Faigenbaums un Džeks Uzšķērdējs ir viena un tā pati persona? Pirmkārt, visas slepkavības notika Vaitčepelā - Londonas rajonā, kas atrodas netālu no ostas. Ņemot vērā faktu, ka noziedznieks netika apcietināts, vēsturnieks pieņem, ka slepkava varētu būt bijis ceļotājs.

Izskatot XIX gadsimta beigu Londonas kuģniecības arhīvus, Mariots atklājis, ka tajos vakaros, kad Džeks Uzšķērdējs izdarīja slepkavības, Anglijas galvaspilsētas ostā vienmēr uzturējies vācu kuģis Reiher, un viens no tā ekipāžas locekļiem bijis Karls Faigenbaums.

Pieņēmumu par to, ka Faigenbaums un Džeks Uzšķērdējs ir viens un tas pats cilvēks, savulaik izteica jau vācieša advokāts Viljams Loutons, kurš bija spiests noskatīties uz sava klienta nāvessodu elektriskajā krēslā.

Pavadot vairākus mēnešus Ņujorkas cietuma arhīvos un izstudējot visus dokumentus, kas saistīti ar Faigenbauma lietu, vēsturniekam izdevies restaurēt noziedznieka portretu (attēlā apakšā). Šajā grūtajā lietā viņam palīdzējuši datorgrafikas speciālisti.

Kā vēsta ziņu aģentūra BBC, neraugoties uz to, ka vēsturnieks ir pārliecināts par savas hipotēzes patiesumu, viņš atzīst, ka Džeka Uzšķērdēja lietā joprojām ir daudz neskaidrību.

Piemēram, viņš nav pārliecināts, ka visas slepkavība, kurās apsūdz Uzšķērdēju (tās svārstās no kanoniskām piecām līdz neoficiālām septiņām), izdarījis viens cilvēks, jo noziegumu raksturs ir pavisam atšķirīgs. Pēc Mariota domām, iespējams, ka Džeks nogalinājis tikai vienu sievieti, bet pārējās viņam "piešuva" policija, kas nespēja atrast īsto noziedznieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!