Foto: Publicitātes foto

ASV dzīvojošais mākslinieks Stens Murmurs (Stan Murmur) sevi nesauc par gleznotāju. Viņš sevi dēvē par “dibena nospiedumu mākslinieku”, jo otas vietā krāsā mērc pats savu pēcpusi.

Kad deviņdesmito gadu vidū Virdžīnijas Universitātes mākslas students Stens pirmo reizi iemērca savu dibenu krāsā, neviens pat nenojauta, ka pēc dažiem gadiem ar dibena glezniecību viņš pelnīs iztiku. Toreiz pasniedzējs bija uzdevis studentiem sagatavot māksliniecisku pieeju zīmoga tehnikas izmantošanai. Tā vietā, lai izgatavotu neparastu zīmogu, Stens par tādu kļuva pats.

Protams, uzsākot glezniecību ar dibenu, Stens bija nedaudz noraizējies, kā apkārtējie uztvers šo dīvaino nodarbošanos, bet daudz vairāk uztraukta bija viņa toreizējā draudzene un kursa biedrene. Viņa bija pārliecināta, ka Stens "riskē ar savu pakaļu" un apdraud gan abu attiecības, gan savu turpmāko profesionālo darbību. Laiks ir parādījis, ka uztraukums bijis veltīgs. Lai arī sākumā šokēti bija gan apmeklētāji, gan izstāžu kuratori, iepazīstoties tuvāk ar Stena darbiem, viņi vienmēr ir patīkami pārsteigti, redzot mākslinieka darbu augsto kvalitāti un izvēlētās tēmas, kas nebūt nav pornogrāfiskas vai vulgāras.

Tā kā mākslinieka interneta lapā buttprintart.com pieejamā informācija ir visai skopa, izklaides portāls Mango lūdza Stenam par sevi pastāstīt sīkāk. Pateicoties viņa atsaucībai, noskaidrojām, ka jau kopš 1997. gada, kad par Stena pamatnodarbošanos kļuva gleznošana ar dibenu, viņš jau ir sarīkojis deviņas personālizstādes un pārdevis neskaitāmus darbus. Sākotnējā studiju laika provokācija tagad ir kļuvusi par komerciāli veiksmīgu projektu - vienas lielformāta gleznas aptuvenā cena ir 11 000 dolāru. Gleznas pērk gan privāti kolekcionāri no ASV un Eiropas, gan uzņēmumi, kas šos mākslas darbus izmanto biroja telpu interjerā. Kopumā jau ir pabeigtas vairāk nekā simts gleznas, bet vēl dažas ir tapšanas stadijā.

Pats mākslinieks savus darbus iedala trijos pamata virzienos: psiholoģiskās problēmas, aktualitātes sabiedrībā un autobiogrāfiskie darbi. Psiholoģijas tēma māksliniekam ir vistuvākā, tāpēc ar īpašu interesi viņš vēro cilvēku reakciju, kad tie beidzot saprot, kādā tehnikā radītas Stena gleznas. Pirmās reakcijas ir visdažādākās - no smiekliem līdz aizvainojumam, turklāt iepriekš tās paredzēt nav iespējams.

Neparastās dibena nospiedumu tehnikas izmantošana Stenam atnesusi popularitāti ne tikai mākslas aprindās, un, piemēram, pagājušā gada novembrī viņu uzaicināja kļūt par Parīzē notikušā konkursa "Pasaules skaistākais dibens" žūrijas locekli, kur viņš palīdzēja noskaidrot uzvarētāju 45 finālistu konkurencē. Līdz ar to varētu teikt, ka nepilnu piecpadsmit gadu laikā Stens ir kļuvis ne tikai par atpazīstamu gleznotāju, bet arī par starptautiski atzītu dibenu ekspertu.

Šī raksta lasītājiem, kuri vēlētos arī paši pamēģināt radīt mākslu līdzīgā gleznošanas tehnikā, Stens iesaka nekādā gadījumā neizmantot eļļas krāsas. Savu ķermeni viņš mērc tikai un vienīgi akrila krāsās, kas ražotas uz ūdens bāzes, nesatur veselībai bīstamas ķīmiskas vielas un ir viegli nomazgājamas.

Mango piedāvā aplūkot dažus no Stena Murmura ar dibenu gleznotajiem šedevriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!