Foto: Mango

Piektdienas, 11. marta, vakarā Arēnā Rīga risinājās mūžībā pāragri aizgājušā mūziķa, dzejnieka un aktiera Mārtiņa Freimaņa piemiņas koncerts, kas vienkopus pulcēja gan viņa tuvākos draugus un kolēģus, gan tūkstošiem viņa talanta cienītāju.

Koncertšovā Dzīve kā košums uz skatuves kāpa daudzi šobrīd aktuāli pašmāju popmūzikas izpildītāji, ar kuriem dzīves laikā sadarbojies Freimanis - gan paša Mārtiņa dziedātās, gan citiem izpildītājiem rakstītās kompozīcijas izpildīja grupa Tumsa, Olga Rajecka, bītbokseru trio PeR, grupa Blitze, dziedātāja Chilli un citi.

Par vienu no emocionālāk piesātinātākajiem brīžiem piemiņas koncertā kļuva grupas Putnu balle izpildītā Mārtiņa Freimaņa nepabeigtā dziesma, veltījums aizvadītā gada rudenī deltaplāna avārijā bojāgājušajam režisoram Kristapam Streičam.

Grupas solists Valters Frīdenbergs pastāstīja, ka vārdus šai dziesmai Mārtiņš sarakstīja Daugavas krastā Streiča bēru dienā. Pēc Freimaņa nāves viņa draugi dziesmas iestrādnes atraduši un kompozīciju pabeiguši.

Valtera kolēģis Kaža jeb Kārlis Būmeisters pirmo reizi plašākas publikas vērtējumam nodeva dziesmu Nekā - melodijas vadmotīva uzmetumu viņš bija iespēlējis dienā, kad Mārtiņu nogādāja slimnīcā, bet dziesmas tekstu dienu pēc sava kolēģa un drauga bērēm bija atradis internetā, kur kādā no sociālajiem tīkliem to bija publicējis Guntars Račs.

Ar skaļām ovācijām publika uz skatuves sagaidīja maestro Raimondu Paulu, kurš pavadīja paša komponēto un Ances Krauzes (attēlā) izpildīto dziesmu Tāls Parīzes radio, ko Freimanis ar maestro atļauju savulaik bija iekļāvis arī savā repertuārā.

Tāpat uz skatuves kāpa grupa Labvēlīgais tips, kuri izpildīja Tumsas dziesmas Dons Kihots un Zvaigžņu kabarē, kurā grupai uz skatuves pievienojās arī aktrise Marija Bērziņa; Lauris Reiniks publiku priecēja ar kompozīciju Sirds sadeg neparasti, kas 2001. gadā kļuva par pirmo Reinika un Freimaņa kopīgi radīto dziesmu, kā arī kopā ar māsu Rūtu izpildīja kompozīciju Debesis tomēr ir, kuras vārdus Freimanis savulaik uzdāvinājis viņu tēvam Artūram - ar domu, ka viņam tie varbūt kādu dienu noderēs.

Koncerta izskaņā koris Mūza izpildīja grupas Tumsa dziesmu popūriju, bet koncertu noslēdza dziesma Tu esi mans draugs, kuru izpildīja visi vakara gaitā uz skatuves kāpušie mākslinieki, un latviešu tautas dziesma Pie Dieviņa gari galdi, ar kuru parasti arī pats Freimanis beidza savus koncertus.

Freimaņa radītos dzejoļus un piezīmes uz salvetēm dziesmu starplaikos lasīja aktieris Artūrs Skrastiņš un Zane Daudziņa, bet uz ekrāniem skatuves aizmugurē tika rādītas fotogrāfijas no nozīmīgākajiem, amizantākajiem un vienkārši laimīgākajiem brīžiem Mārtiņa Freimaņa mūžā.

Koncerta nobeigumā ierakstu izdevniecības Mikrofona ieraksti pārstāve Elita Mīlgrāve solīja, ka Freimaņa dziesmas uz Arēnas Rīga skatuves skanēs arī pēc gada, bet informācija uz ekrāniem vēstīja, ka nākamā tikšanās iecerēta 2012. gada 7. februārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!