Foto: Mango

Uz Rīgu atceļojusi pasaulē iekārojamāko leļļu izstāde Bārbija – modes ikona cauri laikiem, kurā apskatāmas apmēram 200 plastmasas skaistules. Par modīgajām lellēm pasākuma atklāšanā sajūsminājās ne vien meitenes, bet arī viņu mammas.

"Es pat dēlam iestāstīju, ka jāpavada mammu un māsu uz Bārbiju izstādi, jo šī nav vienkārši lelle, bet iemieso veselu vēsturi," sarunā ar izklaides portālu Mango par izstādi priecājas aktrise Zane Vaļicka (attēlā).

Aktrise smejas, ka ja vidēji katrai mazai amerikāņu meitenei esot astoņas Bārbijas, itāļu meitenei - septiņas, bet mazajām anglietēm un vācietēm - piecas, savukārt viņas meitiņai Ievai to esot vēl vairāk. Ne tāpēc, ka aktrise meitai nemitīgi pirktu lelles - pie savas Bārbiju kolekcijas mazā Ieva tikusi, pateicoties mammas draudzenēm, kuras vēlīgi atdodot mazajai savu pieaugušo meitu lelles.

"Neuzskatu, ka spēlēties ar Bārbijām būtu slikti, un nepiekrītu, ka šīs lelles veido bērnam nepareizus skaistuma ideālus. Galu galā - visus priekšstatus par pasauli un skaistumu bērnam veido nevis lelles, bet vecāki. Taču to, ka Bārbija ir moderna, nevar noliegt - izstādē redzēju lelles Versačes un Ralfa Lorēna tērpos, no kādiem arī pati neatteiktos," stāsta Vaļicka.

Izstādes atklāšanā par nu jau 52 gadu jubileju nosvinējušo lelli un viņas krāšņo tērpu un aksesuāru kolekciju priecājās arī politiķe Solvita Āboltiņa, "vicemisis Latvija 1999" titula īpašniece un šova Dziedi ar zvaigzni dalībniece Dace Dēnava, dejotāju pāris Viola Abramova-Mailīte un Rihards Mailītis, Prāta vētras taustiņnieka Māra Mihelsona mīļotā meitene Santa Bindemane ar bērniem, kā arī citi mazi un lieli Bārbijas draugi.

Slavenā lelle Bārbija jeb īstajā vārdā Bārbara Milisenta Robertsa dzimusi 1959. gadā 9. martā, Viskonsīnas štatā, ASV. Nepilnus divus gadus vēlāk pasaules iecienītāko leļļu tirgū parādījās Bārbijas pirmā, īstā un vienīgā mīlestība - šarmantais un galantais leļļu puisis Kens jeb pilnajā vārdā Kens Karsons.

Mūsdienās katru sekundi visā pasaulē tiek pārdotas divas Bārbijas, bet ik nedēļu - apmēram miljons plastmasas skaistuļu. Pirmā lelle Bārbija bija tērpta melni - baltā svītrotā peldkostīmā, un tās mati bija sasieti piecdesmito gadu slavenajā zirgastes frizūrā.

Šīs lelles vizuālajā tēlā jau no paša sākuma atspoguļojas aktuālākās modes tendences, un tā kļuvusi arī par pusaudžu meiteņu iedvesmas objektu. Nereti lelles tēls tika veidots, iedvesmojoties no attiecīgā laika slavenībām, piemēram, Merilinas Monro, Ritas Heivortas un Elizabetes Teilores.

2011. gads ir Kena 50. jubilejas gads, un tas tiek aizvadīts Bārbijas un Kena mīlestības zīmē. 14. februārī, pēc septiņu gadu dzīvošanas šķirti, Bārbija un Kens paziņoja, ka viņi atkal ir pāris. Bārbija savā Facebook profilā nomainīja savu attiecību statusu uz "attiecībās" un apvienoja savu un Kena profilu vienā. "Bārbij, kaut esam no plastmasas, mūsu mīlestība ir īsta!" sacīja Kens.

Izstāde Bārbija - modes ikona cauri laikiem būs apskatāma Spice Home otrajā stāvā līdz 10. jūlijam tirdzniecības centra darba laikā. Ieeja - bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!