ASV atkārtoti plāno izdot slavenos Marka Tvena romānus Toma Soijera piedzīvojumi un Haklberija Fina piedzīvojumi - no jaunajiem izdevumiem nolemts izsvītrot visus vārdus, kas tiek uzskatīti par aizvainojošiem Amerikas melnādainajiem iedzīvotājiem.

Kā ziņo aģentūra Associated Press, no grāmatām izsvītros vārdu "nigger" un citus epitetus, kas apzīmē melnādainos cilvēkus, kuri strādā balto kungu labā. Šos visus vārdus nolemts aizstāt ar jēdzienu "vergs".

Ar "aizvainojošo" vārdu nomaiņu šobrīd nodarbojas atzīts Marka Tvena daiļrades speciālists, 69 gadus vecais profesors Alans Gribens. Pēc viņa aprēķiniem, grāmatā par Haklberija Fina piedzīvojumiem vārds "nigger" minēts 219 reizes, savukārt Toma Soijera piedzīvojumos - četras reizes.

Kamēr Gribens grāmatu labo, viņš tiek arī asi kritizēts - lielākoties par klasikas zaimošanu, jo, pēc kritiķu domām, valoda, ko izmanto Marks Tvens, uzskatāmi atspoguļo konkrētu laikmetu Amerikas vēsturē un līdz ar to "nigeru" aizstāšana ar citiem vārdiem ir nejēdzīga.

Turpretī Gribens oponē, ka ne reizi vien uzstājies ar šo darbu publiskiem lasījumiem, un vidusmēra amerikāņi daudz labprātāk klausās tekstu, kurā "nigers" aizstāts ar kādu ne tik aizvainojošu epitetu.

Grāmata Haklberija Fina piedzīvojumi pirmo reizi izdota 1885. gadā, un tā ir viena no visbiežāk aizliegtajām grāmatām ASV skolās. 1959. gadā vairāki štati to izslēdza no skolu obligātās literatūras sarakstiem, un līdzīgi precedenti gan par, gan pret šo grāmatu bijuši arī vēlāk.

Amerikas Bibliotēku asociācija ik gadu publicē to grāmatu sarakstu, kuras visbiežāk tiek pakļautas cenzūrai vai izraisa mietpilsoņu protestus. 2010. gadā jau trešo gadu pēc kārtas šī saraksta galvgalī bija Pītera Parnela un Džastina Ričardsona sarakstītā bērnu grāmata And Tango Makes Three, kas vēsta par homoseksuālu pingvīnu pāri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!