Foto: Wikipedia
Doņeckas apgabala šahtas Новодзержинская ogļracis Sergejs Šemuks šonedēļ pārspējis slavenā padomju kalnrača Alekseja Stahanova (attēlā) sākotnējo rekordu, ko viņš bija uzstādījis 1935. gada augustā, ziņo Ukrainas prese.

9. augustā Šemuks ar diviem palīgiem sasniedzis rezultātu, ko parasti izpilda divdesmit maiņas darbinieki - viņš uzstādīto ogļu ieguves plānu pārsniedzis par 2023 procentiem, maiņas laikā iegūstot 170 tonnas ogļu un tādējādi Stahanova rekordu pārspējot par 68 tonnām.

Sergejs Šemuks ir visjaunākais Ukrainas nopelniem bagātais ogļracis. Kā paziņojusi raktuves vadība, par darba sparu jaunie stahanovieši saņems naudas prēmiju un goda rakstu no Doņeckas apgabala administrācijas.

Aleksejs Grigorija dēls Stahanovs (1906-1977) bija ogļrūpniecības nozares novators un sociālistiskā darba varonis. 1935. gada 31. augustā Stahanovs savas maiņas laikā (piecās stundās un 45 minūtēs) spēja plānoto septiņu tonnu vietā iegūt 102 tonnas ogļu, 14 reizes pārspējot normu un sasniedzot leģendāro rekordu.

1935. gada 19. septembrī Stahanovs uzstādīja jaunu pasaules rekordu - 207 tonnas ogļu maiņas laikā, tomēr viņa skolnieki drīz vien meistaru pārspēja. Šobrīd par rekordistu tiek uzskatīts Ņikita Izotovs, kurš savas maiņas laikā 1936. gada 1. februārī ieguva 607 tonnas ogļu.

Šī gada sacensības, kurās uzvarēja Šemuks, norisinājās piemiņas pasākumu ietvaros, kas veltīti stahanoviešu kustības 75. gadadienai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!